shutterstock_1488477983
Gazdaság

Megszólalt a kormány a gyenge forintról

Portfolio
Gulyás Gergely a forint árfolyamának alakulásáról beszélt a Reuters hírügynökségnek.
A magyar gazdaság kilátásairól is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum 2019 konferenciáján.

A kormánynak nincs árfolyamcélja, azonban a jelenlegi forintárfolyam nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek hétfőn. A forint árfolyamának gyengülése élénkítheti az exportot - tette hozzá a miniszter.

A forint az elmúlt hetekben tartósan 330-as szint felett mozog az euróval szemben, és többször is történelmi mélypontra zuhant.

Varga Mihály pénzügyminiszter az MKT vándorgyűlésén egy hete hangsúlyozta, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor romlanak a globális növekedési kilátások, akkor "kiszámítható, stabil" forintárfolyam kell. A befektetők számára egy komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelődik a forint - tette hozzá.

Matolcsy György MNB-elnök egy cikkben reagált Varga szavaira, amelyben ezt írja: "miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán?"

Többek között hangslúlyozta, hogy "szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját."

Mit mondanak az elemzők?

Az utóbbi napokban történelmi mélypontra gyengülő magyar deviza kapcsán sorra érkeznek a friss előrejelzések és vélemények, egyelőre érezhető forinterősödést kevesen tudnak elképzelni. Alapvetően továbbra is a nemzetközi hangulatra és az MNB monetáris politikájára lesz érdemes figyelni, melyek meghatározhatják az irányt.

Arról többször írtunk, minek köszönhető a forint gyengélkedése:

  1. Az MNB továbbra is ultra laza monetáris politikát tart érvényben, és várhatóan nem is emel a közeljövőben a 0,9%-os alapkamaton. Sőt, az utóbbi napok nyilatkozatai (Matolcsy György előadása és cikke) arra utal, hogy inkább a további élénkítés felé történhet elmozdulás.
  2. A nemzetközi hangulat továbbra sem jó, a befektetők kockázatkerülése erősödött az utóbbi hetekben. Ez részben az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak, részben a hard Brexittől való félelemnek, részben pedig az európai recessziós félelmeknek köszönhető.

A napokban frissítette prognózisát a JP Morgan, az amerikai befektetési bank szakemberei szerint az év végére 335-ig gyengülhet a forint, majd jövőre fokozatosan tovább emelkedhet az árfolyam, egy év múlva már 344 forintot kérhetnek a piacon egy euróért. Részben emiatt az elemzők a forint shortolását javasolják a dollárral szemben, szerintük a jelenlegi 300 körüli árfolyam 310-ig is emelkedhet, ott érdemes lenne realizálni a nyereséget.

Az amerikai bank elemzői szerint a további jegybanki lazítás kockázata miatt érdemes jelenleg alulsúlyozni a forintot és piaci súlyozásra javasolják a forintkötvényeinket. A JP Morgan a napokban egy másik elemzésben már felhívta a figyelmet arra, hogy a továbbra is viszonylag magas maginfláció és a forint gyengülése miatt minimális tere lehet a lazításra a Monetáris Tanácsnak, ennek ellenére 30% esélyt adnak arra, hogy mégis megpróbálnak valamilyen lépéssel élénkíteni.

(Címlapkép: Shutterstock)

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2