Gyorgy Matolcsy
Gazdaság

Matolcsy az alacsony kamatok örökkévalóságáról ír

Portfolio
A Bloomberg Businessweek egy nyári cikkére hivatkozva tett közzé egy rövid írást Matolcsy György. A Növekedés.hu oldalon megjelent írásban a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tartósan alacsony kamatok mellett érvel, bár nem teljesen világos, hogy a cikk értelmezéséről vagy továbbgondolásáról van-e szó. Az írás nem tartalmaz újdonságot a jegybank eddig ismert szerepfelfogásához képest, illetve nincs is közvetlen monetáris politikai üzenete, de így is hozzájárulhatott a forint mai, új történelmi mélypontra gyengüléséhez, hiszen mégis csak az MNB-elnöke mondja ki, hogy a monetáris politikák tartósan lazák maradnak a világban.

"Az alacsony kamatok mindent megváltoztattak az elmúlt évtizedben" - idézi a Növekedés.hu oldalon Matolcsy György a Bloomberg Businessweek július 29-i írásának a címét. Az MNB elnöke a "100 szó" néven futó rovatban a cikk címe után rögtön hozzáteszi: az alacsony kamatok még hosszú ideig velünk maradnak. 

A korábbi "normális" kamatok és hozamok nem fognak visszatérni, a mostani helyzet nem egy abnormális állapot. A Fed kénytelen volt visszafordulni a lazító politika irányába, az Európai Központi Bank pedig még mélyebbre hatolt a negatív kamatok tartományában. Miért? - teszi fel a kérdést Matolcsy, és két okkal szolgál.

Sokkal több pénz van a világban annál, mint amire szükség van, eközben viszont az infláció a fejlett világban igazából mégis a nulla szint alatt van. Emiatt az alacsony, néha negatív piaci hozamok még mindig pozitív reálhozamot kínálnak.

Címlapkép: Stiller Ákos, Bloomberg, Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump