fed
Gazdaság

Kicsúszott az irányítás a Fed kezéből, nem csak a kamatról kell ma dönteniük

Portfolio
Komoly átmeneti likviditási nehézségek léptek fel az amerikai bankközi piacon az elmúlt napokban, ami miatt a Fednek be is kellett avatkoznia. Egyelőre csak átmeneti készpénzhiányról beszélnek a piaci szereplők, de hosszabb távon orvosolnia kellene a problémát a jegybanknak.

A hét elején 10% körül is járt az egynapos bankközi kamat, majd a Fed két repóművelettel igyekezett megnyugtatni a piacot és rövidtávú finanszírozást nyújtani. A CNBC-nek nyilatkozó szakértők és piaci szereplők szerint egyelőre nem beszélhetünk hitelválságról, csak átmeneti készpénzhiány lépett fel a rendszerben, a jegybanknak azonban hamarosan végleges megoldást kellene találnia, mielőtt károkat okoz a pénzügyi rendszerben a folyamat.

Nem néz ki jól a helyzet, hiszen a Fednek van egy célja, amit túllőttek az egynapos kamatok – kommentálta az eseményeket Michael Schumacher, a Wells Fargo igazgatója. Ráadásul mindez a szerdai kamatdöntés előtt történt, Jerome Powell szinte biztosan kemény kérdéseket kap mai sajtótájékoztatóján a rövidtávú likviditási problémákkal kapcsolatban.

A szakértők szerint több dolog válthatta ki a hirtelen likviditáshiányt, ilyen például a Fed mérlegének leépítése, ami folyamatosan pénzt szív ki a rendszerből, illetve az, hogy a válságot követően szigorodott a bankok tőkekövetelménye, így kevesebb lehetőségük van repoügyleteket kötni, melyek keretében átmenetileg készpénzt kapnak, cserébe letétbe helyezik eszközeiket.

Hétfőn közel álltak a „tökéletes viharhoz” az amerikai pénzpiacok, hiszen a cégeknek dollárra volt szükségük a negyedéves adófizetéshez, az állam jelentős mennyiségű állampapírt bocsátott épp ki, ami szintén elszívta a likviditást, illetve voltak olyan pletykák, hogy a szaúdi támadások miatt is megnőtt a kereslet a dollár iránt. Emellett a pénzügyminisztérium tartalékai is majdnem 100 milliárd dollárral emelkedtek az elmúlt egy hétben.

Ebből látszik, hogy többnyire átmeneti tényezők okozták a készpénzhiányt, azonban a Fed számára fontos lenne, hogy ez ne ismétlődjön meg vagy ne váljon állandóvá.

Kérdés, hogy szeretné megoldani a jegybank hosszútávon a problémát. Fenntartják-e a napi 75 milliárd dollárnyi repóaukciót? – tették fel a kérdést a szakértők.

Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500