fed
Gazdaság

Kicsúszott az irányítás a Fed kezéből, nem csak a kamatról kell ma dönteniük

Portfolio
Komoly átmeneti likviditási nehézségek léptek fel az amerikai bankközi piacon az elmúlt napokban, ami miatt a Fednek be is kellett avatkoznia. Egyelőre csak átmeneti készpénzhiányról beszélnek a piaci szereplők, de hosszabb távon orvosolnia kellene a problémát a jegybanknak.

A hét elején 10% körül is járt az egynapos bankközi kamat, majd a Fed két repóművelettel igyekezett megnyugtatni a piacot és rövidtávú finanszírozást nyújtani. A CNBC-nek nyilatkozó szakértők és piaci szereplők szerint egyelőre nem beszélhetünk hitelválságról, csak átmeneti készpénzhiány lépett fel a rendszerben, a jegybanknak azonban hamarosan végleges megoldást kellene találnia, mielőtt károkat okoz a pénzügyi rendszerben a folyamat.

Nem néz ki jól a helyzet, hiszen a Fednek van egy célja, amit túllőttek az egynapos kamatok – kommentálta az eseményeket Michael Schumacher, a Wells Fargo igazgatója. Ráadásul mindez a szerdai kamatdöntés előtt történt, Jerome Powell szinte biztosan kemény kérdéseket kap mai sajtótájékoztatóján a rövidtávú likviditási problémákkal kapcsolatban.

A szakértők szerint több dolog válthatta ki a hirtelen likviditáshiányt, ilyen például a Fed mérlegének leépítése, ami folyamatosan pénzt szív ki a rendszerből, illetve az, hogy a válságot követően szigorodott a bankok tőkekövetelménye, így kevesebb lehetőségük van repoügyleteket kötni, melyek keretében átmenetileg készpénzt kapnak, cserébe letétbe helyezik eszközeiket.

Hétfőn közel álltak a „tökéletes viharhoz” az amerikai pénzpiacok, hiszen a cégeknek dollárra volt szükségük a negyedéves adófizetéshez, az állam jelentős mennyiségű állampapírt bocsátott épp ki, ami szintén elszívta a likviditást, illetve voltak olyan pletykák, hogy a szaúdi támadások miatt is megnőtt a kereslet a dollár iránt. Emellett a pénzügyminisztérium tartalékai is majdnem 100 milliárd dollárral emelkedtek az elmúlt egy hétben.

Ebből látszik, hogy többnyire átmeneti tényezők okozták a készpénzhiányt, azonban a Fed számára fontos lenne, hogy ez ne ismétlődjön meg vagy ne váljon állandóvá.

Kérdés, hogy szeretné megoldani a jegybank hosszútávon a problémát. Fenntartják-e a napi 75 milliárd dollárnyi repóaukciót? – tették fel a kérdést a szakértők.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump