china child
Gazdaság

Egyre kevesebb gyerek születik Kínában

MTI
Tovább csökkent a születések száma Kínában az év első felében regionális felmérések adatai szerint - olvasható egy, a China Daily kínai pártlap internetes oldalán csütörtökön megjelent cikkben. A városokban és vidéken egyaránt megfigyelhető csökkenő tendencia megfelel a népességkutatók előrejelzéseinek, akik szerint az újszülöttek száma az elkövetkező években tovább esik majd a távol-keleti országban.

Az idei év első felére vonatkozóan országos adatot egyelőre nem közöltek, a regionális felmérések eredményei alapján azonban - területenként eltérő mértékben, - jelentős csökkenés volt megfigyelhető a születések számában.

A Kína délnyugati részén fekvő, csaknem 31 millió lakosú Csungking városában például a január-májusi időszakban mintegy 68 400 újszülöttet regisztráltak, ami jelentős, közel 30 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A kelet-kínai Santung tartományban lévő, 9 milliós Vejfang városban az idei év első felében mintegy 55 800 gyermek született, így itt éves összevetésben 13,4 százalékos csökkenést mértek a születések számában. Az ország egyéb részein - az északnyugati Senhszi, a keleti Anhuj, délnyugati Szecsuan, valamint az északi Hopej tartományokban - 3 és 10 százalék közötti visszaesés volt tapasztalható az év első hat hónapjában.

A csökkenő tendencia hátterében több tényező áll. Visszaesés figyelhető meg a nők termékenységi rátájában, ami az egy nőre eső újszülöttek átlagát jelenti, valamint a szülőképes korú nők számában.

A nők termékenységi rátáját 2018-ban a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság 1,55-ben állapította meg. A múlt évtizedben ez az átlag még 1,65 volt, csúcspontját pedig 2016-ban érte el, amikor 1,8-ra ugrott annak nyomán, hogy a korábban alkalmazott egykepolitika beszüntetésével Kínában minden párnak engedélyezték a második gyermek vállalását. A népesség számának megőrzéséhez szükséges ráta 2,1.

A szülőképes korú - 15 és 49 év közötti - nők száma 2011 óta folyamatosan csökken, Kína ráadásul azzal a problémával küzd, hogy  az 1979 és 2015 között érvényben lévő egykepolitika egyik következményeképpen súlyosan elbillent a társadalomban a nők és a férfiak aránya. Kutatói becslések szerint a kínai társadalomból jelenleg 30-40 millió nő hiányzik, emiatt pedig sok férfi nem talál magának párt.

A Senhszi tartományban található Jenan város statisztikai hivatala szerint az 1980-as és 1990-es években született párok számára a gyermekvállalás már nem feltétlenül jelenti a házasság lényegi elemét, míg a 30-as és 40-es korosztály nehézségekkel küzd a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartásában, így jellemzően inkább letesznek egy második gyermek vállalásáról. Több tartomány statisztikai hivatalai emellett a gyermekneveléssel járó magas költségeket jelölték meg a születések számát befolyásoló tényezőként.

Az újszülöttek számának csökkenése azért is lényegi kérdés, mert szakértők szerint Kína gazdasági fejlődésének fenntartása csak akkor lehetséges, ha megoldást találnak a társadalom elöregedésének problémájára.

Előrejelzések szerint 2030-ra a 60 éven felüliek fogják kitenni a népesség több mint negyedét.

A kínai kormányzat tett már lépéseket a helyzet kezelésére: 2012-ben például fizetett szülési szabadságot vezettek be az anyák számára. A regionális statisztikai hivatalok továbbá az óvodai férőhelyek számának bővítésére, a terhességi ellátás költségeinek nagyobb arányú visszatérítésére, valamint további óvodai és bölcsődei szolgáltatások kialakítására tettek javaslatot a gyermekvállalás ösztönzése érdekében.

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500