The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
Gazdaság

Egyre sötétebben látja a világ jövőjét az OECD

Az OECD csütörtökön kiadta újabb féléves jelentését, az Interim Economic Outlook September 2019-et. A nemzetközi szervezet várakozásai szerint a világgazdaság tovább lassul, a kínai-amerikai kereskedelmi háború és a Brexit továbbra is a legfontosabb globális kockázat. Kínát jobban érinti a vámháború, mint Amerikát és a rendezetlen, megállapodás nélküli Brexit hatására Nagy-Britannia recesszióba süllyedhet.
A világgazdaság lassulásáról is lesz szó a Budapesti Economic Forum 2019 konferencián.

Az OECD az idei globális GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését az eddigi 3,2%-ról 2,9%-ra húzta le. A világgazdaság ilyen lassan utoljára a pénzügyi világválság idején nőtt. Az májusi, illetve a novemberi jelentéseivel összehasonlítva minden ország növekedését rontotta a fejlett országokból álló gazdasági szervezet. Legnagyobb mértékben India és Szaúd-Arábia prognózisa került lejjebb, 1,3, illetve 1 százalékpontos visszaeséssel. Fontos megjegyezni, hogy ebben a kalkulációba még nem vették figyelembe a hétvégi szaúdi olajfinomító elleni támadást.

Forrás: OECD Interim Economic Report September 2019

A mostani OECD jelentés belelillik a romló gazdasági előrejelzések sorába. A G20 országok 2018-ban 3,8%-kal nőttek, viszont 2019-re az OECD azt jósolja, hogy a világ 20 legnagyobb gazdasága csupán 3,1%-kal fog nőni. Az eurózóna csupán 1,1%-kal fog várhatóan bővülni 2019-ben, a 2018-as 1,9%-kal szemben. Az Egyesült Államok növekedése kisebb mértékben, 0,5 százalékponttal eshet vissza 2019-re, 2,9%-ról 2,4%-ra. 

2020-ra nézve az OECD némi élénkülést vár. A globális gazdaság 3%-kal fog növekedni várhatóan, a G20 pedig 3,2%-kal. A világgazdaság lassuló trendjének megállításért, és a 0,1%-os növekedési ráta növekedésért inkább a fejlődő ország teljesítménye fog felelni. Az USA várhatóan a kínai gazdasággal egyetemben tovább fog lassulni. Az amerikai csupán 2%-os növekedésre, a kínaiak pedig 5,7%-os növekedésre számíthatnak 2020-ban.

Az OECD összehasonlította az előző jelentéseiből származó adatokat is, és az eredmények egyértelműen kitűnnek a grafikonról:

Forrás: OECD Interim Economic Report September 2019

Az előző jelentések feljebb értékelték a mind a világgazdaság, a G20 fejlett, illetve fejlődő országainak növekedési ütemét. A kereskedelmi háborúk éleződésével, és a rendezetlen Brexit, mint egyre valószínűbb kilépési kimenetel tovább rontotta a globális gazdaság kilátásait. Ebből a grafikonból is feltűnik, hogy ez a két tényező a periférián lévő országokra is, és a fejlődő országokra is hatással van.

Az OECD kereskedelmi politikával kapcsolatos bizonytalansági mutatója tovább nőtt az előző időszakhoz képest, de ebben semmi meglepetés nincsen. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború csak tovább romlott, és világszerte több kereskedelmi vita van épp a tárgyalóasztalnál.

Az OECD ezen kívül azt is megmérte, hogy önmagában a kínai-amerikai kereskedelmi háború milyen hatással van a két gazdaságon kívül a világ többi gazdaságára nézve.

Ugyan a legnagyobb hatással az amerikai és kínai gazdaságra van a két ország közötti kereskedelmi háború, viszont a világ többi országát is erőteljesen érinti. A G20 fejlett országainak GDP növekedési rátáját majd 0,4 százalékponttal gyengíti, míg a fejlődő országoknak majdnem 0,6 százalékponttal.

Ugyanez igaz az magánberuházásokra is, ahol Kína és az USA a legnagyobb kárelszenvedő, viszont az eurózónát és Japánt is keményen megviseli a két ország közötti csatározás. Az eurózónában több mint 2%-kal esett vissza az üzleti beruházások csak a kereskedelmi háborúnak betudhatóan, míg Japánban 1,5%-kal.

Az OECD úgy látja, hogy Kínát jobban megviseli a kereskedelmi háború, mint Amerikát. Kína GDP-csökkenéséhez a kereskedelmi háború 1 százalékponttal járul hozzá, míg az Egyesült Államokat csak hozzávetőleg 0,7 szazalékponttal lassítja. Az üzleti beruházások tekintetében ez Kínánál majdnem eléri a 3%-os szintet, míg az Egyesült Államok esetében ez 2,5%.

Ezen kívül a jelentés még kitér arra is, hogy egy rendezetlen Brexit akár recessziót is okozhat a szigetországban. 2020-ban a brit gazdaság 2%-kal is csökkenhet a no-deal Brexit hatására. Ezt eleinte csak a piaci sokkoknak lehet majd betudni, de később az ellátási lánc hiányosságai hosszú távú gazdasági problémát tudnak a brit gazdaságnak okozni.

Az EU27 országokat viszont ugyanúgy negatívan érintené a rendezetlen kilépés: rövid távon 0,5 százalékponttal esne a gazdasági unió átlagos növekedési üteme. Ami viszont még aggasztóbb, hogy az így is alacsony inflációt tovább csökkentené az eurózóna országokban, évente 0,2 százalékponttal 2020- 2021-ben.

Forrás: OECD Interim Economic Report September 2019

Címlakép: Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500