brexit
Gazdaság

Hivatalos: megérkezett az új brit kilépési javaslat

MTI
Írásbeli javaslatokat nyújtott be a brit kormány az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására - közölte az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön. Mina Andreeva arról számolt be, hogy London csütörtökön megküldte több javaslatát a brüsszeli testületnek.

A Brexitről is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

Dokumentumok érkeztek az Egyesült Királyságtól, és ezek alapján ma és holnap technikai megbeszéléséket fogunk folytatni a vámokra, a késztermékekre, illetve az egészségügyre és növényegészségügyre vonatkozó szabályok bizonyos aspektusairól

- tájékoztatott Mina Andreeva.

A brit javaslatokról egyelőre azonban nem árult el további részleteket, mondván, még nem volt idő a részletes tanulmányozásukra.

Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője szerdán kijelentette, hogy szeptember 30-ig várják az írásbeli javaslatokat a szigetországtól, különben szerinte "ennyi volt", ugyanis az október 31-re tervezett kilépésig már nem lenne másképp elég idő a tárgyalásokra.

Ezzel kapcsolatosan Andreeva leszögezte, hogy nincs hivatalos határidő a javaslatok megküldésére, de gyorsan fogy az idő, minden nap számít. Utalt arra is, hogy erre még az október 17-18-i, "mérföldkőnek" számító EU-csúcs előtt szükség lenne.

Pénteken Brüsszelbe látogat Stephen Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere, hogy Michel Barnier illetékes uniós főtárgyalóval egyeztessen.

Ezt követően a Downing Street közölte: a brit kormány egyelőre informális, bizalmas jellegű dokumentumokat nyújtott át az Európai Uniónak a brit EU-tagság megszűnésével kapcsolatos álláspontjáról.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány technikai jellegű, "non-paper" típusú diplomáciai emlékeztetőket juttatott el az Európai Bizottságnak azokról az elképzelésekről, amelyeket a Brexit-folyamat továbbvitelének lehetséges módozatairól már eddig is előterjesztett.

A szóvivő közölte, hogy London "mesterségesen megszabott határidők helyett" majd akkor terjeszt elő hivatalos, formális és írott javaslatokat, amikor erre készen áll, és amint az Európai Unió is egyértelművé teszi, hogy kész konstruktív módon foglalkozni azokkal a javaslatokkal, amelyek célja a jelenlegi Brexit-megállapodásban szereplő backstop-záradék felváltása egyéb megoldásokkal.

A Downing Street illetékese a "mesterséges határidők" említésével egyértelműen Antti Rinne finn miniszterelnök előző napi kijelentésére utalt.

A tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által háromszor is elutasított jelenlegi Brexit-megállapodás egyik sarkalatos eleme az a tartalékmegoldás - backstop -, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

A backstop-mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az egységes belső piac és a vámunió integritásának megőrzése végett szükséges ez a megoldás, mivel a 499 kilométeres ír-északír határ lesz a Brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára.

London azonban  elveti a backstop-záradékot, és alternatív megoldásokat kíván. A brit kormány szerint ugyanis a tartalékmegoldás az Egyesült Királyság alkotmányos integritását és saját belső piacát kezdené ki.

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500