brexit
Gazdaság

Kiszivárgott: új Brexit-javaslatot tettek a britek az EU-nak

Portfolio
MTI
Írásbeli javaslatokat nyújtott be a brit kormány az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására - közölték brüsszeli diplomáciai források.
A Brexit európai és magyar következményeiről is beszélnek előadóink a Budapest Economic Forum 2019 konferencián.

A névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy London csütörtökön megküldte több javaslatát az Európai Bizottságnak. Egyelőre további részleteket azonban nem tudni. Nem sokkal korábban bejelentették, hogy pénteken Brüsszelbe látogat Steve Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere.

Tegnap több brit napilap szivárogtatta ki a britek módosítási javaslatait, valószínű, hogy ezekkel kapcsolatosak a most megfogalmazott írásbeli javaslatok. A fejleményben az a meglepő, hogy csak az október 3-án véget érő konzervatív párti kongresszus után tervezte közölni a brit kormány az Európai Unióval az északír-ír tartalékmegoldás helyetti javaslatát.

A brit javaslat lényege, hogy egy speciális gazdasági övezetté válna Észak-Írország, hogy így lehessen leküzdeni az uniós és a kilépő Egyesült Királyság szabályai közötti különbségeket. A szakértők első reakciói elsősorban az idő rövidségét jelölték meg kockázatnak, de a konkrétumok ismerete nélkül azt is nehéz megítélni, hogy mennyire életszerű a brit javaslat. Három év terméketlen tárgyalás (vagy tárgyalás-imitálás) után van esély arra, hogy nem néhány hét alatt találta meg a megoldást a brit politika arra a problémára, hogy hogyan legyen az ír-északír határ egyszerre az Európai Unió szigorú vámhatára, illetve az ír béke szempontjából fontos, szabad átjárást biztosító intézmény.

Az északír speciális gazdasági övezet azt jelentené, hogy a kormány „egész-Írország koncepcióban" gondolkodik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek terén, így közelítenék tehát a két terület eltérő szabályozását. A többi termék kapcsán pedig azt ígéri London, hogy ahol szükséges a vámellenőrzés, ott is  a tényleges határvonaltól fizikailag minél távolabb kerül erre sor.

A javaslatban van egy "elemi furcsaság" is. A Brexit hivatalos menetrendje ugyanis az, hogy a (rendezett) kilépés után megmarad a vámunió az EU-val, és a felek a következő években dolgozzák ki  az új kereskedelmi megállapodást. A brit javaslat ebből a szempontból mintha előresietne, és az ilyen brit próbálkozásokat eddig az EU a tárgyalások folyamán mindig karakteresen elutasította.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump