Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
Gazdaság

Október 1-én lesz Trócsányi László meghallgatása

Portfolio
Elkészült az Európai Parlamentben a biztosjelöltek meghallgatásának menetrendje. A parlamenti kapcsolatokért felelős szlovák taggal kezdődnek szeptember 30-án a meghallgatások, a magyar Trócsányi László október 1-én kora este kerül sorra.

Október 1-én kora este hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága a magyar Trócsányi Lászlót, akit a szomszédságpolitikai és bővítési biztosnak jelölt csapatában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - írja a Bruxinfo.

A biztosjelölti meghallgatásokat szeptember 30. és október 8. között tartják az EP-ben, a magyar kormány által Brüsszelbe küldött korábbi igazságügyi miniszter mindjárt a második nap kerül sorra a 3 órásra tervezett kérdezz-feleleken. 

A meghallgatások célja a jelölt biztosi és szakmai alkalmasságának és hozzáértésének a megállapítása. Ursula von der Leyen csapatának tagjait a szakterületükkel foglalkozó parlamenti bizottságok teszik majd próbára, és utólag véleményt is formálnak felkészültségéről. Ezt a Bizottság megválasztott elnöke ugyan nem köteles figyelembe venni, ám ebben az esetben azzal is számolnia kell, hogy az Európai Parlament az október 23-ra tervezett végszavazáson az egész testületet elutasítja.

A képviselők szeptember 30-án elsőként a szlovák Maros Sefcovicot hallgatják, aki az intézményekkel fenntartott kapcsolatokért lesz felelős a testületben. 

Utána az ír Phil Hogan (kereskedelem) és a bolgár Mariya Gabriel (ifjúság, innováció, oktatás) következik. 

A magyar biztosjelölt kedden (október 1-jén) az utolsó párban kerül sorra ciprusi kollégájával párhuzamosan. Kedd és csütörtök között minden nap 6-6 meghallgatást tartanak. A hétvégi szünet után október 7-én és 8-án zárul le a folyamat az alelnökök kifaggatásával. Az utolsó előtti nap a jogállamért felelőp cseh Vera Jourová és a spanyol kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Josep Borrell ad számot tudásáról. 

A kiemelt, ún ügyvezető alelnökök, a lett Valdis Dombrovskis, a dán Margrethe Vestager és a hollan Frans Timmermans (ilyen sorrendben) zárják majd a sort. 

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brexit nicola sturgeon