spurs190920egy
Gazdaság

Majdnem annyiért tud eladósodni egy futballklub, mint az amerikai állam

Portfolio
Részben az alacsony nemzetközi hozamkörnyezetet kihasználva refinanszírozta áprilisban átadott stadionjára felvett bankhitelét a Tottenham Hotspur. A dolog érdekessége, hogy a kötvények hozama alig volt magasabb, mint a hasonló futamidejű amerikai állampapírok másodpiaci hozama, vagyis a BL-döntős klubot kishíján olyan megbízható befektetőnek tekinti a piac, mint a világ legerősebb gazdaságát.

A Tottenham Hotspur pénteki közleménye szerint magántőke és bankhitel bevonásával összesen 637 millió fontnyi adósságot sikerült refinanszírozni. A kötvénypiacon elsőként jelent meg a futballklubot működtető társaság, 525 millió fontot vontak be jelentős túljegyzés és az intézményi befektetők érdeklődése mellett.

Az eddigi bankhitelt eredetileg 2022-ig kellett volna visszafizetnie a klubnak, most a leghosszabb lejáratot 30 évre nyújtották ki, a teljes finanszírozási csomag átlagos futamideje pedig 23 év. Az adósság átlagos súlyozott kamata pedig a bankhiteleket is beleszámítva 2,66%. A kibocsátó pedig két hitelminősítőtől is „erős befektetésre ajánlott minősítést kapott” a közlemény szerint.

spurs190920kettő

A hozamot ahhoz érdemes hasonlítani, hogy például a brit 30 éves állampapírra most 1,04%-os éves kamatot fizetnek, a hasonló futamidejű amerikai kötvények hozama pedig 2,2%.

Vagyis saját devizájában a Tottenham majdnem annyiért tudott eladósodni, mint az amerikai állam.

A tranzakció után Daniel Levy, a klub elnöke igyekezett megnyugtatni a szurkolókat is, a Financial Timesnek úgy nyilatkozott, hogy a refinanszírozás nem lesz hatással a csapat üzleti terveire és átigazolási politikájára. Sőt, szerinte a jövőben több pénzük lehet új játékosokra az alacsonyabb finanszírozási költségeknek köszönhetően.

A Spurs a 2017/18-as szezonban 380,7 millió fontnyi árbevétel mellett 138,9 millió font profitot ért el, ami világrekord a futball világában, korábban sosem volt példa hasonló nyereségre egy év alatt.

A klub elnöke arról is beszélt pénteken, hogy a további építkezés részeként az idén áprilisban átadott 62 ezer férőhelyes stadiont szeretnék „London Madison Square Gardenjévé” változtatni, vagyis minél több eseményt bevonzani. Szerinte ugyanis az az évi 25-30 mérkőzés, amit a focicsapat játszik nem elég, hogy a beruházás megtérüljön. A folyamat részeként tízéves megállapodást kötöttek az amerikai futballigával (NFL), így évi két meccset Európába hoznak a tengerentúlról. A stadion 1,2 milliárd fontból épült meg, amivel Európa legdrágább hasonló létesítménye. 

balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
erste bank
Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás