gyár190920
Gazdaság

Folytatódik a gazdaság botladozása az év végén is?

Portfolio
A hét elején jelennek meg az előzetes beszerzési menedzserindexek, melyekből kiderül, hogyan indul a nagy év végi hajrá a konjunktúra szempontjából. Itthon az MNB keddi kamatdöntésére lesz érdemes figyelni, a jegybank lépése és kommunikációja meghatározhatja a forint sorsát is.

Izgalmasan indul a hét, hiszen hétfő délelőtt jönnek a szeptemberi előzetes beszerzési menedzserindexek, melyek kiemelten figyelt konjunktúramutatók. Ezekből egyrészt kiderülhet, hogy áll a világgazdaság a harmadik negyedév végén, másrészt lehet belőle következtetni a negyedik negyedéves gazdasági aktivitásra is. Magyar szempontból különösen fontos lesz a délelőtt érkező német és európai adatok, de délután a tengerentúlról is hasonló statisztika érkezik. Itthon a Pénzügyminisztérium közli az augusztusi részletes államháztartási egyenleget.

Magyar szempontból a keddi lesz a hét legfontosabb napja, persze nem azért, mert megjelenik a német IFO gazdasági hangulatindex. Sokkal inkább az MNB kamatdöntő ülésére lesz érdemes figyelni, főleg azért, mert friss negyedéves növekedési és inflációs prognózis is érkezik a jegybanktól, illetve a devizaswapok negyedik negyedéves állományáról is döntenek.

Csütörtök reggel közli a népmozgalom friss adatait a KSH, délelőtt pedig várhatóan bemutatják az MNB részletes inflációs jelentését. Emellett érdemes lehet fél szemmel figyelni az ÁKK kötvényaukciójára is, hiszen az utóbbi hetekben nagy mozgások voltak a másodpiaci hozamokban. Amerikában a második negyedéves növekedés felülvizsgált adatát, illetve a személyes fogyasztások alakulását közlik. Az eddig megismert adatok alapján 2%-kal bővült az amerikai gazdaság, ezen várhatóan a harmadik felülvizsgálat sem változtat majd érdemben.

A hét végére is marad érdekes adat, a KSH a munkanélküliség legfrissebb számait közli pénteken, majd a nap második felében az amerikai tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya hozhat izgalmakat.  

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-1177537643