Frankfurt Stock Exchange
Gazdaság

Nagyot esett hétfőn az OTP

Portfolio
Az európai tőzsdék lefordultak ma, miután a német feldolgozóipari, és szolgáltatói beszerzési menedzserindex alaposan elmaradt az előzetes várakozásoktól, és a francia BMI is gyenge lett. A beérkező banki stresszteszt eredménye után a Deutsche Bank és a Commerzbank is nagyot esett hétfőn. A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX végül 0,8 százalékos eséssel zárt, míg az OTP is gyengült, a bankpapír 1,9 százalékkal került lejjebb hétfőn.

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 317 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hétfői kereskedést. Az OTP az elmúlt időszak kereskedési sávjából pénteken felfelé tört ki, az árfolyam a hétfői kereskedésben azonban nagyot esett és a bankpapír ismét a 12 800 forint közelében található sávtető alá került vissza. Az OTP végül 1,9 százalékot esés után 12 650 forinton zárt. A Mol 0,9 százalékos esés után 2 978 forinton zárt. A Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, a telekomcég papírjai 435,5 forinton vettek búcsút a hét első napjától. A Richter 1,5 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 4 994 forinton fejezték be a hétfői kereskedést.  

Akár jól is járhat azzal a Magyar Telekom, hogy beszáll az állam a Telenorba

Egyre több forrásból erősítik meg a hírt, hogy hamarosan bejelenthetik, a magyar állam tulajdonrészt szerez a magyar Telenorban. A hír első ránézésre inkább kedvezőtlen a versenytársaknak, így a Magyar Telekomnak is, mivel a Telenor megerősödésével élesedhet a verseny, de olyanok is vannak, akik szerint az állami tulajdonszerzéssel az egész szektor állami megítélése javulhat, amiből a Magyar Telekom is profitálhat.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúlon

A tengerentúli tőzsdék eséssel zárták a hét utolsó napját, a hangulatra az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság vetett árnyékot, miután a kínai tárgyalódelegáció lemondta a későbbre tervezett, amerikai farmokat érintő látogatását. Az USA kereskedelmi képviselőjének irodája produktívnak nevezete az egyeztetéseket, és a két ország kereskedelmi tárgyalásai októberben folytatódnak majd, míg a kínai fél konstruktívnak nevezve az egyeztetéseket, kitért rá, hogy a felek között folytatódik a kommunikáció. A kereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanság mellett a piaci szereplők az európai makroadatokra figyeltek: a ma közzétett beszerzési menedzserindexek alaposan visszavetették a részvénypiacok hangulatát, miután az adatsorok alapján az euróövezeti feldolgozóipar mély recesszióban van, de a szolgáltató szektor is gyengélkedik.

A tengerentúli tőzsdék lejjebb kerültek a hétfői piacnyitás után, a Nasdaq 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,4 százalékot esett. A befektetők a Markit feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexeinek szeptemberi, előzetes értékeit várják, amelyet hazai idő szerint 15:45-kor tesznek majd közzé.

Nagyot esett a Commerzbank

A vártnál gyengébb német és francia beszerzési menedzserindexek elrontották a részvénypiaci hangulatot ma délelőtt, a két nagy német pénzintézet papírjai azonban alulteljesítenek ma délután, miután a befektetők a legfrissebb német banki stresszteszt eredményeit emésztették. A német pénzügyi felügyelet és a Bundesbank közös felmérése arra jutott, hogy a kis- és közepes méretű bankok jövedelmezősége gyenge. A historikusan alacsony kamatkörnyezet fennmaradása pedig a jövedelmezőség további csökkenését vetítheti előre a felmérés szerint. A Deutsche Bank árfolyama 3,4 százalékkal került ma lejjebb.

A Commerzbank árfolyama 6,8 százalékot esett. A Commerzbank esetében emellett az is közrejátszhatott, hogy a társaság pénteken közzétett új stratégiai programjának sikerében úgy tűnik nem bízik a befektetők egy része. A Commerzbank vezetése azt tervezi, hogy a jelenlegi közel 1000 bankfiókból 200-at bezárna, és 4300 alkalmazottat is elbocsátanának, bár érdemes megemlíteni, hogy 2000 új munkahelyet is létrehoznának, így a létszámleépítés 2300 fős lehet. Emellett felmerült a cég lengyel leányvállalatának, a varsói tőzsdén jegyzett mBankban meglévő 69,3 százalékos részesedésének eladása is.

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek, gyengélkedik a BUX

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, miután Németországból és Franciaországból is a várakozásokat alulmúló beszerzési menedzserindexek érkeztek. A régiós tőzsdék is esnek hétfő délután, a prágai tőzsde 1,1 százalékos esése mellett a lengyel WIG 1,2 százalékot esett, míg a bécsi börze 1,3 százalékot esett. A magyar tőzsde a korábbi, 0,9 százalékos esésének egy részét képes volt ledolgozni, a BUX 2,3 milliárd forintos forgalom és 244 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter képes emelkedésre. A BUX komponensei közül a Takarék Jelzálogbank és az Appeninn részvényei teljesítenek ma a leggyengébben.

Újra a kritikus szint alatt az OTP

Az OTP hónapok óta egy viszonylag jól körülhatárolható sávban oldalazott, majd az árfolyam a pénteki kereskedésben jelentős, 10,07 milliárd forintos forgalommal felfelé tört ki a korábbi sávjából. Az OTP pénteki forgalma 96 százalékkal volt magasabb a részvény idei, átlagos forgalmával összehasonlítva. A 12 800 forint közelében található sávtető pénteki áttörése után az OTP hétfőn lefordult, az esés mögött egyrészt a nemzetközi befektetői hangulat romlása áll, miután a német, és a francia beszerzési menedzserindexek alaposan elmaradtak a várakozásoktól. Emellett az esésben is közrejátszhatott, hogy a napos grafikonon az OTP az elmúlt közel egy hónap emelkedése után kezdett túlvetté válni. Bár a grafikon alapján továbbra is lehet még tér az OTP emelkedése előtt, azonban ha az árfolyam nem tudna a 12 800 forintos szint fölé visszakapaszkodni, és az esés folytatódna, a következő támaszt a 12 400 forint közelében található szint jelenti majd az OTP számára.

Lefordultak az európai tőzsdék

Mérsékelt eséssel indult a hét első napja az európai részvénypiacokon, a borús hangulat azonban gyorsan elromlott, miután több, gyenge európai makroadat is érkezett. A francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a várt 51,2 pont helyett 50,3 pontra esett szeptemberben, míg a szolgálattói BMI az augusztusi 53,4 pontról 51,6 pontra esett vissza. A német adatsorok is alulmúlták a várakozásokat, míg az elemzők a korábbi hónap 43,5 pontos értékével szemben 44 pontos vártak, a német feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 41,4 pontra esett szeptemberben. A német szolgáltató szektor 52,5 pontra esett az augusztusi 54,8 pontról, miközben a szakértők arra számítottak, hogy 54,3 pontra emelkedik a szolgáltatói BMI. A várakozásoktól elmaradó makroadatok után ismét felerősödtek az európai gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos aggodalmak, a kontinens irányadó részvényindexei lefordultak, a CAC40 0,7 százalékos esése mellett a milánói börze 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 1,1 százalékot esett.

Lejjebb került a BUX a hétfői piacnyitás után

Eséssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 25 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esése mellett az OTP 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,1 százalékkal került feljebb, a hazai nagypapírok közül pedig a Richter teljesít a legjobban, a gyógyszergyártó részvényei 0,8 százalékkal kerültek feljebb.

Eséssel indulhat a hét Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a befektetők az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság miatt aggódtak, a Dow végül 160 pontos esés után 0,6 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,8 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 195 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hét utolsó napját. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esés után 435 forinton zárt, míg a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 3 006 forinton zártak. A Richter 0,4 százalékos erősödés után 4 920 forinton zárt, míg a korábbi kereskedési sávjából felfelé kitörő OTP 1 százalékos emelkedés után 12 900 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék pénteki esése után az irányadó ázsiai részvényindexek lejjebb kerültek a hét első napján, a hongkongi börze 0,7 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 1,4 százalékot esett, míg a japán Nikkei ünnep miatt zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 35 pontos mínusza 0,3 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság mellett a befektetői figyelem a beérkező makroadatok felé fordul, miután hétfőn az eurozónából és az Egyesült Államokból is fontos beszerzési menedzserindexeket publikálnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

A Pénzügyminisztérium hétfőn az augusztusi, részletes államháztartási adatát publikálja majd, míg Németországból és az eurozónából a szeptemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit teszik közzé. Az Egyesült Államokból szintén a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexre figyelnek majd a befektetők.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500