Frankfurt Stock Exchange
Gazdaság

Nagyot esett hétfőn az OTP

Portfolio
Az európai tőzsdék lefordultak ma, miután a német feldolgozóipari, és szolgáltatói beszerzési menedzserindex alaposan elmaradt az előzetes várakozásoktól, és a francia BMI is gyenge lett. A beérkező banki stresszteszt eredménye után a Deutsche Bank és a Commerzbank is nagyot esett hétfőn. A magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX végül 0,8 százalékos eséssel zárt, míg az OTP is gyengült, a bankpapír 1,9 százalékkal került lejjebb hétfőn.

Eséssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 317 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hétfői kereskedést. Az OTP az elmúlt időszak kereskedési sávjából pénteken felfelé tört ki, az árfolyam a hétfői kereskedésben azonban nagyot esett és a bankpapír ismét a 12 800 forint közelében található sávtető alá került vissza. Az OTP végül 1,9 százalékot esés után 12 650 forinton zárt. A Mol 0,9 százalékos esés után 2 978 forinton zárt. A Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, a telekomcég papírjai 435,5 forinton vettek búcsút a hét első napjától. A Richter 1,5 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 4 994 forinton fejezték be a hétfői kereskedést.  

Akár jól is járhat azzal a Magyar Telekom, hogy beszáll az állam a Telenorba

Egyre több forrásból erősítik meg a hírt, hogy hamarosan bejelenthetik, a magyar állam tulajdonrészt szerez a magyar Telenorban. A hír első ránézésre inkább kedvezőtlen a versenytársaknak, így a Magyar Telekomnak is, mivel a Telenor megerősödésével élesedhet a verseny, de olyanok is vannak, akik szerint az állami tulajdonszerzéssel az egész szektor állami megítélése javulhat, amiből a Magyar Telekom is profitálhat.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúlon

A tengerentúli tőzsdék eséssel zárták a hét utolsó napját, a hangulatra az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseit övező bizonytalanság vetett árnyékot, miután a kínai tárgyalódelegáció lemondta a későbbre tervezett, amerikai farmokat érintő látogatását. Az USA kereskedelmi képviselőjének irodája produktívnak nevezete az egyeztetéseket, és a két ország kereskedelmi tárgyalásai októberben folytatódnak majd, míg a kínai fél konstruktívnak nevezve az egyeztetéseket, kitért rá, hogy a felek között folytatódik a kommunikáció. A kereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanság mellett a piaci szereplők az európai makroadatokra figyeltek: a ma közzétett beszerzési menedzserindexek alaposan visszavetették a részvénypiacok hangulatát, miután az adatsorok alapján az euróövezeti feldolgozóipar mély recesszióban van, de a szolgáltató szektor is gyengélkedik.

A tengerentúli tőzsdék lejjebb kerültek a hétfői piacnyitás után, a Nasdaq 0,1 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,4 százalékot esett. A befektetők a Markit feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexeinek szeptemberi, előzetes értékeit várják, amelyet hazai idő szerint 15:45-kor tesznek majd közzé.

Nagyot esett a Commerzbank

A vártnál gyengébb német és francia beszerzési menedzserindexek elrontották a részvénypiaci hangulatot ma délelőtt, a két nagy német pénzintézet papírjai azonban alulteljesítenek ma délután, miután a befektetők a legfrissebb német banki stresszteszt eredményeit emésztették. A német pénzügyi felügyelet és a Bundesbank közös felmérése arra jutott, hogy a kis- és közepes méretű bankok jövedelmezősége gyenge. A historikusan alacsony kamatkörnyezet fennmaradása pedig a jövedelmezőség további csökkenését vetítheti előre a felmérés szerint. A Deutsche Bank árfolyama 3,4 százalékkal került ma lejjebb.

A Commerzbank árfolyama 6,8 százalékot esett. A Commerzbank esetében emellett az is közrejátszhatott, hogy a társaság pénteken közzétett új stratégiai programjának sikerében úgy tűnik nem bízik a befektetők egy része. A Commerzbank vezetése azt tervezi, hogy a jelenlegi közel 1000 bankfiókból 200-at bezárna, és 4300 alkalmazottat is elbocsátanának, bár érdemes megemlíteni, hogy 2000 új munkahelyet is létrehoznának, így a létszámleépítés 2300 fős lehet. Emellett felmerült a cég lengyel leányvállalatának, a varsói tőzsdén jegyzett mBankban meglévő 69,3 százalékos részesedésének eladása is.

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek, gyengélkedik a BUX

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek hétfőn, miután Németországból és Franciaországból is a várakozásokat alulmúló beszerzési menedzserindexek érkeztek. A régiós tőzsdék is esnek hétfő délután, a prágai tőzsde 1,1 százalékos esése mellett a lengyel WIG 1,2 százalékot esett, míg a bécsi börze 1,3 százalékot esett. A magyar tőzsde a korábbi, 0,9 százalékos esésének egy részét képes volt ledolgozni, a BUX 2,3 milliárd forintos forgalom és 244 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter képes emelkedésre. A BUX komponensei közül a Takarék Jelzálogbank és az Appeninn részvényei teljesítenek ma a leggyengébben.

Újra a kritikus szint alatt az OTP

Az OTP hónapok óta egy viszonylag jól körülhatárolható sávban oldalazott, majd az árfolyam a pénteki kereskedésben jelentős, 10,07 milliárd forintos forgalommal felfelé tört ki a korábbi sávjából. Az OTP pénteki forgalma 96 százalékkal volt magasabb a részvény idei, átlagos forgalmával összehasonlítva. A 12 800 forint közelében található sávtető pénteki áttörése után az OTP hétfőn lefordult, az esés mögött egyrészt a nemzetközi befektetői hangulat romlása áll, miután a német, és a francia beszerzési menedzserindexek alaposan elmaradtak a várakozásoktól. Emellett az esésben is közrejátszhatott, hogy a napos grafikonon az OTP az elmúlt közel egy hónap emelkedése után kezdett túlvetté válni. Bár a grafikon alapján továbbra is lehet még tér az OTP emelkedése előtt, azonban ha az árfolyam nem tudna a 12 800 forintos szint fölé visszakapaszkodni, és az esés folytatódna, a következő támaszt a 12 400 forint közelében található szint jelenti majd az OTP számára.

Lefordultak az európai tőzsdék

Mérsékelt eséssel indult a hét első napja az európai részvénypiacokon, a borús hangulat azonban gyorsan elromlott, miután több, gyenge európai makroadat is érkezett. A francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a várt 51,2 pont helyett 50,3 pontra esett szeptemberben, míg a szolgálattói BMI az augusztusi 53,4 pontról 51,6 pontra esett vissza. A német adatsorok is alulmúlták a várakozásokat, míg az elemzők a korábbi hónap 43,5 pontos értékével szemben 44 pontos vártak, a német feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 41,4 pontra esett szeptemberben. A német szolgáltató szektor 52,5 pontra esett az augusztusi 54,8 pontról, miközben a szakértők arra számítottak, hogy 54,3 pontra emelkedik a szolgáltatói BMI. A várakozásoktól elmaradó makroadatok után ismét felerősödtek az európai gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos aggodalmak, a kontinens irányadó részvényindexei lefordultak, a CAC40 0,7 százalékos esése mellett a milánói börze 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 1,1 százalékot esett.

Lejjebb került a BUX a hétfői piacnyitás után

Eséssel indult a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 25 pontos mínusz mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esése mellett az OTP 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,1 százalékkal került feljebb, a hazai nagypapírok közül pedig a Richter teljesít a legjobban, a gyógyszergyártó részvényei 0,8 százalékkal kerültek feljebb.

Eséssel indulhat a hét Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a befektetők az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság miatt aggódtak, a Dow végül 160 pontos esés után 0,6 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,8 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 195 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hét utolsó napját. A Magyar Telekom 0,2 százalékos esés után 435 forinton zárt, míg a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 3 006 forinton zártak. A Richter 0,4 százalékos erősödés után 4 920 forinton zárt, míg a korábbi kereskedési sávjából felfelé kitörő OTP 1 százalékos emelkedés után 12 900 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék pénteki esése után az irányadó ázsiai részvényindexek lejjebb kerültek a hét első napján, a hongkongi börze 0,7 százalékos esése mellett a sanghaji részvényindex 1,4 százalékot esett, míg a japán Nikkei ünnep miatt zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 35 pontos mínusza 0,3 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság mellett a befektetői figyelem a beérkező makroadatok felé fordul, miután hétfőn az eurozónából és az Egyesült Államokból is fontos beszerzési menedzserindexeket publikálnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

A Pénzügyminisztérium hétfőn az augusztusi, részletes államháztartási adatát publikálja majd, míg Németországból és az eurozónából a szeptemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit teszik közzé. Az Egyesült Államokból szintén a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexre figyelnek majd a befektetők.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
mexikói katonák