shutterstock_1478504201
Gazdaság

Összeomlott a német feldolgozóipar, óriási bajban a gazdaság!

Portfolio
A német feldolgozóipari, szolgáltatói, és kompozit beszerzésimenedzser-index is jóval a várt alatt alakult. A német gazdaság kifejezetten gyengén teljesít a BMI alapján, amiből arra következtethetünk, hogy a gazdaság recesszióban van. A francia BMI is gyenge lett, azonban a francia gazdaság egyelőre nem mutat visszaesést, csak a növekedés lassult le jelentősen.

A globális gazdaság állapotáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

Németország

Mélyen az elemzői várakozások alatt teljesített a német feldolgozóipar, és a szolgáltató szektor is gyengélkedik. Utóbbi azért is rossz hír, mert ez volt az a szektor, amelyik az utóbbi időszakban ellensúlyozni tudta valamelyest a feldolgozóipar mélyrepülését.

A német feldolgozóipari BMI szeptemberben 41,4 pontra esett az előzetes adatok alapján az augusztusi 43,5-ről, miközben az elemzők azt várták, hogy 44 pontra emelkedik a beszerzésimenedzser-index. (Az 50 pont alatti érték a szektor recesszióját jelzi.)

A szolgáltató szektor 52,5 pontra esett az augusztusi 54,8 pontról, miközben a szakértők arra számítottak, hogy 54,3 pontra emelkedik a szolgáltatói BMI.

A kompozit BMI - amely a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítményét összegzi - is a kritikus 50 pontos érték alatt áll, amely azt sugallja, hogy a gazdaság már recesszióban van. A kompozit BMI 49,1 ponton alakult az augusztusi 51,7 után. Az elemzők azt várták, hogy 51,4 ponton alakul a szeptemberi index.

A német magánszektor hat és fél éve először mutat visszaesést, a feldolgozóipari index pedig több mint 10 éve nem volt ilyen alacsony szinten.

Franciaország

A francia BMI is jóval a várakozások alatt teljesített. A feldolgozóipari index 50,3 pontra esett szeptemberben az augusztusi 51,1 pont urán, míg az elemzők 51,2 pontos szeptemberi értéket prognosztizáltak. Az 50,3 pont gyakorlatilag azt jelenti, hogy a feldolgozóipar növekedése megállt, ez már a stagnálás állapota.

A szolgáltatói BMI 51,6 pontra gyengült az augusztusi 53,4 pontról, vagyis a szolgáltató szektor növekedése is jelentősen lassul. Az elemzők 53,2 pontra számítottak, tehát ez az adat is negatív meglepetést okozott.

A kompozit BMI 51,3 pontra esett az előző havi 52,9 pontról, míg a szakértők 52,7 pontot vártak. A kompozit BMI alapján azt látjuk, hogy a francia gazdaság is gyorsan veszít lendületéből.

Az elemzők attól tartanak, hogy a feldolgozóipar gyengélkedése már a szolgáltató szektorban is egyre inkább megjelenik, és komoly negatív hatást gyakorol a gazdaságra.

Összességében elmondható, hogy az eurózóna gazdasági helyzete a vártnál gyorsabban romlik, amely összefügg a kereskedelmi háború hatásaival, a Brexit körüli bizonytalansággal, valamint a német autóipar gyengélkedésével egyaránt. Miután ezek a problémák várhatóan a következő hónapokban is fennmaradhatnak, így nem vártható, hogy az eurózóna gazdasága rövid távon magára találna.

maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
500 forint ötszázas bankjegy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-915743840