shutterstock_1478504201
Gazdaság

Összeomlott a német feldolgozóipar, óriási bajban a gazdaság!

Portfolio
A német feldolgozóipari, szolgáltatói, és kompozit beszerzésimenedzser-index is jóval a várt alatt alakult. A német gazdaság kifejezetten gyengén teljesít a BMI alapján, amiből arra következtethetünk, hogy a gazdaság recesszióban van. A francia BMI is gyenge lett, azonban a francia gazdaság egyelőre nem mutat visszaesést, csak a növekedés lassult le jelentősen.

A globális gazdaság állapotáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

Németország

Mélyen az elemzői várakozások alatt teljesített a német feldolgozóipar, és a szolgáltató szektor is gyengélkedik. Utóbbi azért is rossz hír, mert ez volt az a szektor, amelyik az utóbbi időszakban ellensúlyozni tudta valamelyest a feldolgozóipar mélyrepülését.

A német feldolgozóipari BMI szeptemberben 41,4 pontra esett az előzetes adatok alapján az augusztusi 43,5-ről, miközben az elemzők azt várták, hogy 44 pontra emelkedik a beszerzésimenedzser-index. (Az 50 pont alatti érték a szektor recesszióját jelzi.)

A szolgáltató szektor 52,5 pontra esett az augusztusi 54,8 pontról, miközben a szakértők arra számítottak, hogy 54,3 pontra emelkedik a szolgáltatói BMI.

A kompozit BMI - amely a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítményét összegzi - is a kritikus 50 pontos érték alatt áll, amely azt sugallja, hogy a gazdaság már recesszióban van. A kompozit BMI 49,1 ponton alakult az augusztusi 51,7 után. Az elemzők azt várták, hogy 51,4 ponton alakul a szeptemberi index.

A német magánszektor hat és fél éve először mutat visszaesést, a feldolgozóipari index pedig több mint 10 éve nem volt ilyen alacsony szinten.

Franciaország

A francia BMI is jóval a várakozások alatt teljesített. A feldolgozóipari index 50,3 pontra esett szeptemberben az augusztusi 51,1 pont urán, míg az elemzők 51,2 pontos szeptemberi értéket prognosztizáltak. Az 50,3 pont gyakorlatilag azt jelenti, hogy a feldolgozóipar növekedése megállt, ez már a stagnálás állapota.

A szolgáltatói BMI 51,6 pontra gyengült az augusztusi 53,4 pontról, vagyis a szolgáltató szektor növekedése is jelentősen lassul. Az elemzők 53,2 pontra számítottak, tehát ez az adat is negatív meglepetést okozott.

A kompozit BMI 51,3 pontra esett az előző havi 52,9 pontról, míg a szakértők 52,7 pontot vártak. A kompozit BMI alapján azt látjuk, hogy a francia gazdaság is gyorsan veszít lendületéből.

Az elemzők attól tartanak, hogy a feldolgozóipar gyengélkedése már a szolgáltató szektorban is egyre inkább megjelenik, és komoly negatív hatást gyakorol a gazdaságra.

Összességében elmondható, hogy az eurózóna gazdasági helyzete a vártnál gyorsabban romlik, amely összefügg a kereskedelmi háború hatásaival, a Brexit körüli bizonytalansággal, valamint a német autóipar gyengélkedésével egyaránt. Miután ezek a problémák várhatóan a következő hónapokban is fennmaradhatnak, így nem vártható, hogy az eurózóna gazdasága rövid távon magára találna.

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
emmi emberi erőforrások minisztériuma