A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete
Gazdaság

Elemzők: nem zavarja az MNB-t a rekordgyenge forint

Portfolio
Nem változtatott a kamatkondíciókon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, azonban közleményében a lefelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozta, amely arra utalt, hogy tartósan laza vagy a jelenleginél akár még lazább politikát is folytathat, miközben megemelték a kiszorítandó likviditás nagyságát. Elemzők szerint az MNB-t nem érdekli a rekordgyenge forint, így akár további esés is elképzelhető.

„A Monetáris Tanács megítélése szerint a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak. A lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok” – írta az MNB Monetáris Tanácsa a mai döntést követő közleményében. Ebből az is kiderült, hogy a negyedik negyedévre megcélzott, átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal, a korábbi 200-400 milliárd forintos sávról, legalább 300-500 milliárd forintra emelték.

Ez mindenképpen némi fordulatot jelent, és enyhe monetáris lazításnak tudható be

– értékeli a lépést Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. „A várakozásoknak megfelelően a forint gyengülését nem említették meg, a döntéshozók úgy ítélik meg, hogy az még nem veszélyezteti az inflációs célokat” – tette hozzá.

A forint napról napra dönt meg új történelmi mélypontokat, a legutóbbit az MNB kamatdöntése után regisztrálhattuk.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza kiemelte: a közlemény nem említette a forint árfolyamot, ami arra utal, hogy ameddig a forint gyengülése fokozatos marad, és a gyengébb árfolyam fogyasztói árakba való átgyűrűzése nem erősödik számottevő mértékben, a jegybank önmagában a forint árfolyam miatt nem szigorítja a monetáris kondíciókat.

„A jegybank tehát maximálisan kihasználva a rendelkezésére álló mozgásteret továbbra is teljes mértékben elkötelezettnek látszik a laza monetáris kondíciók fenntartása mellett. A döntések arra is utalnak, hogy a forintárfolyam jelenlegi szintje nem zavarja a döntéshozókat, ami megerősíti azt a korábbi várakozásunkat, mely szerint rövid távon tartós erősödő trend kibontakozására minimális az esély” – írta Trippon Mariann.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető közgazdásza kiemelte: a közlemény nem utal a forint gyengülése miatti inflációs hatásokra, így nem kizárt, hogy folytatódik a forint gyengülése.

Varga Zoltán úgy véli, hogy az infláció jövőbeni alakulását a keresleti tényezőkön túl két dolog befolyásolhatja érdemben, az olajárfolyam alakulása, illetve a forint mozgása. Az olajárfolyam tekintetében a közel-keleti feszültségek jelentik a legnagyobb kockázatot, láthattuk a Szaúd-Arábiában bekövetkezett támadás után, hogy rövid időn belül akár 15-20 százalékkal is tud emelkedni a jegyzés. A forint jelentős leértékelődésen ment keresztül az elmúlt hetekben, az üzemanyagárak szempontjából fontosabb dollár-forint árfolyama 2 hónap alatt, több mint 20 százalékkal emelkedett. A folyamatnak lesznek első- és másodkörös hatásai, várakozásunk szerint a negyedik negyedévben már jelentkezhetnek, melyre ráerősíthet a novembertől csökkenő bázishatás is. A jelenlegi árfolyamok még nem veszélyeztetik a jegybank által meghatározott, inflációs toleranciasáv tetejét (4 százalék), azonban az áremelkedés üteme ismét megközelítheti azt - fogalmazott a szakértő.

(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco