Gazdaság

Háttérbeszélgetést tart ma az MNB

Portfolio
Ma kamatdöntő ülése után háttérbeszélgetést tart a Magyar Nemzeti Bank, melynek témája a monetáris politika aktuális kérdései.
A monetáris politika és a forintárfolyam kilátásairól is szó esik a Budapest Economic Forumon, melynek egyik előadója Nagy Márton, az MNB alelnöke lesz.

A mai menetrend tehát még zsúfoltabbá vált, izgalmas délután elé nézünk.

  • 14 órakor megjelenik a jegybank kamatdöntése. 
  • 15 órakor az MNB közzéteszi az inflációs jelentésének főbb előrejelzéseit: a növekedési és az inflációs prognózist.
  • 15:30-kor pedig a friss bejelentés alapján az MNB alelnöke és igazgatója beszél a jegybank monetáris politikai céljairól.

A háttérbeszélgetés meghirdetése nem teljesen meglepetés, hiszen a jegybank fél éve bejelentette, hogy rendeszeresebbé kívánja tenni a kamatdöntés körüli kommunikációját, ami praktikusan annyit jelentett, hogy negyedévente, az inflációs jelentés megjelenésekor személyesen is megszólalnak a monetáris politika vezetői. Első alkalommal Matolcsy György jegybankelnök beszélt az eseményen, de akkor még a fő téma az volt, hogy a jegybank milyen tempóban kezd hozzá extrém laza monetáris politikájának normalizációjához. Az MNB-elnök hűteni igyekezett a várakozásokat, ami utólag egyértelműen bejött, hiszen fél év alatt nagyot fordult a világ. Az európai gazdaság jelentős lassulása, és általában a világgazdasági kilátások borússá válása a fejlett országok jegybankjainak újabb lazítási köréhez vezetett, így az MNB mára már teljesen más monetáris politikai és gazdasági környezettel szembesül.

A legizgalmasabb kérdés az lehet, hogy a jegybank miként kommentálja a forint látványos gyengülését. Általános vélekedés, hogy a monetáris kondíciók ily módon történő lazulása nincs a döntéshozók ellenére, mivel az inflációs kilátások lehetőséget adnak a növekedést támogató élénkítésre. Bár a jegybanknak (ahogyan azt bizonyára most is hangsúlyozni fogja) nincs árfolyamcélja, de az intenzív devizapiaci mozgásokat nem szereti, tehát elképzelhető, hogy óvatos hűtő kommunikációval áll elő.

Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató