mnb190911
Gazdaság

Itt az MNB várva várt kamatdöntése!

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatokat az MNB Monetáris Tanácsa, így az alapkamat továbbra is 0,9 százalék, az egynapos betéti ráta pedig mínusz 0,05 százalék. Most a jegybank közleményére, előrejelzésére és a háttérbeszélgetésre várunk, melyekkel megindokolhatják a döntést, illetve értékelhetik a monetáris politika szempontjából komplikált helyzetet.

Hiába a gyenge forint, az MNB nem aggódik az infláció miatt

A kamatdöntés utáni jegybanki háttérbeszélgetésen elhangzott információkat külön cikkünkben dolgozzuk fel. Kattintás után nyílik a cikk.

Tovább a cikkhez

Nagy Márton kezdi a háttérbeszélgetést

A várttól lényegesen elmaradt az adószűrt maginfláció augusztusban. Ez, és a lassuló európai konjunktúra a lefelé mutató kockázatokat növeli - idézi fel Nagy Márton a jegybanki helyzetértékelést. Az adószűrt maginfláció a kövektező hónapokban enyhén emelkedik, majd a külső hűtő hatások miatt csökkenni fog.

Hamarosan kezdődik a háttérbeszélgetés

Néhány perc múlva kezdődik a jegybankban a háttérbeszélgetés, melyen Nagy Márton alelnök és Virág Barnabás igazgató értékelik a monetáris politikai helyzetet. A jegybanki közlemény a lefelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozta, amit lazító hangvételűnk értékelt a piac, meglátjuk, a jegybanki illetékesek ehhez képest hogyan kommunikálnak.

Új történelmi mélypontra küldte az MNB a forintot

Esett a forint, miután az MNB közölte, hogy az inflációs kockázatok "aszimmetrikusak", és a lefelé mutató kockázatok erősödtek az elmúlt időszakban. Az euró/forint kurzus 336 fölé került, vagyis a forint új történelmi mélypontra esett, mert az MNB "galamb" közleményt adott ki.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB indoklása, meglepetés az inflációs kilátásokban

Meglepetésre a rekordgyenge forint mellett is lefelé mutató kockázatokat lát az inflációban az MNB – derül ki a kedd délután megjelent közleményből. Vagyis a jegybank elsősorban a globális lazítási hullámra reagált, nem pedig a forint árfolyamára.

Tovább a cikkhez

A magyar monetáris politika jövőjéről Nagy Márton, az MNB alelnöke tart előadást a Budapest Economic Forumon.

A kamatok változtatása komoly meglepetést okozott volna, a fő kérdés inkább az lesz, hogy a kommunikációjában az MNB utal-e valamilyen módon a rekordgyenge forintárfolyamra, illetve annak inflációs hatásaira. Mivel a jegybank fél négyre háttérbeszélgetést hirdetett, így ott szinte biztosan szóba kerül majd a kérdés. A három órakor érkező közleményben pedig a kiszorítandó bankközi likviditás mértékére figyelhet a piac, a devizaswapokon keresztül ugyanis akár lazíthat is a jegybank, ha szeretne.

A mai döntés előtt ellentmondásos helyzetben volt a Monetáris Tanács, hiszen egyrészt a Fed és az EKB lazítása után akár további nem konvencionális eszközöket is bevethetett volna, másrészt viszont a forint utóbbi hetekben látott gyengülése előbb-utóbb az inflációban is megjelenhet, így hiába nincs árfolyamcélja az MNB-nek, számolnia kell ezzel a hatással.

A közlemény fontosabb mondanivalójáról természetesen beszámolunk majd, ahogy a jegybank háttérbeszélgetését is élőben tudósítjuk.

335 felett szédeleg az euró az MNB-döntés előtt

Hetek óta botladozik a magyar deviza: hétfőn már a 335-ös szintet is viszonylag simán megugrotta az euró jegyzése és kedden 336-nál alakult ki az új történelmi forintmélypont, aztán jött egy erősödés az MNB-háttérbeszélgetés hírére.

Tovább a cikkhez

Háttérbeszélgetést tart ma az MNB

Ma kamatdöntő ülése után háttérbeszélgetést tart a Magyar Nemzeti Bank, melynek témája a monetáris politika aktuális kérdései.

Tovább a cikkhez
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice