mnb190911
Gazdaság

A gyenge forintnál is jobban hat az inflációra a romló európai környezet

Portfolio

Az infláció a következő 2-3 évben kicsivel 3 % felett alakulhat, a gazdasági növekedés pedig a mostani 5%-os lendületről 3,3%-ra mérséklődik 2020-2021-re - derül ki a jegybank ma megjelent inflációs előrejelzéséből. Az utóbbi időben sokat romló külső egyensúlyi mutatók a beruházási dinamika mérséklődésével párhuzamosan stabilizálódnak, így a külső adósság csökkenése folytatódhat.
A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton is előad a Budapest Economic Forumon.

A jegybank friss előrejelzésének számai nem mozdultak el látványosan a júniusi prognózishoz képest, de ennek részben az az oka, hogy az új hatások kioltják egymást. Az inflációs alappályát ugyan a gyengébb forint feljebb tolná, ám a beérkező tényadatok, illetve a külső környezet látványos romlása ezt ellensúlyozza. Az MNB korábbi előrejelzéséhez képest a nyári hónapokban az adószűrt maginfláció igen jelentősen, 0,5-0,6 százalékponttal lejjebb alakult, elsősorban az iparcikkek árának kedvező alakulása miatt. Ez azért figyelemreméltó, mert így ebben a magas importhányadú termékkörben nem a gyenge forint, hanem a külső dekonjunktúra hatása volt tetten érhető.

A külső gazdasági környezet gyengélkedése nem rontott a növekedési előrejelzéseken. Ennek egyik oka, hogy jegybank már a korábbi előrejelzéseiben is óvatos volt a közép távú növekedést illetően, másrészt pedig a hitelezés, és így a beruházási dinamika még a várakozásoknál is kedvezőbben alakult. 

mnbIR

A jegybank a korábbi előrejelzéséhez képest a folyó fizetési mérleg egyenlegét rontotta, ugyanakkor ez a külső finanszírozási képességre (a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegére) csak viszafogott hatással volt. Ennek oka, hogy míg előbbiben egyenlegrontó, utóbbiban egyenlegjavító revíziót hajtott végre a KSH. Egyébként a külső egyensúlyról szóló képe nem változott az MNB stábjának. A közgazdászok úgy gondolják, hogy az elmúlt években megfigyelt romlás megáll, főként azért, mert az importigényt jövőre már nem növeli érdemben az erőteljesen lassuló beruházási dinamika.

A jegybank a gyorsan változó nemzetközi környezetben kiemelt jelentőséget tulajdonít a kockázati pályáknak, amelyekben az alappályában megfogalmazott várakozásoktól eltérő feltételek mellett mutatja be a magyar gazdaság várható folyamatait. Ezek közül a legérdekesebb, hogy mi történne, ha a külső környezet még a most várnál is gyorsabban és nagyobb mértékben romlana. Ez természetesen tovább fékezné az inflációt (két és fél év alatt éves átlagban 0,4 százalékponttal), de ami ennél is látványosabb, hogy a gazdasági növekedésre mennyire erős hatást gyakorolna a külső recesszió. Eszerint ugyanis 2021-ig évente átlagosan 1,5 százalékponttal lehet alacsonyabb a növekedés, vagyis akár bőven 2% alatti növekedési számokat láthatnánk.

Egy pozitív forgatókönyvben viszont az MNB azt is kiszámolta, hogy a versenyképességi reformok megvalósulása a fenti időhorizonton 0,6 százalékponttal magasabb gazdasági növekedést jelentene. Ez azért előrejelzési szempontból egy technikai feltevés: azzal számol, hogy a ma ismert versenyképességjavító intézkedések (MNB 330 pontja, kormányzati tervek stb.) holnap bevezetésre kerülnének.

Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk