foxautomotive0926nagykep.jpg
Gazdaság

Hatalmas autóipar sztori bukott ki: pár hónap és új helyszínen kezdődhet elektromosautó-gyártás Magyarországon

A Fox Automotive Switzerland és a Phoenix Gold Resources bejelentette, hogy terveik szerint az új MIA kompakt elektromos autójuk gyártását Magyarországon kezdik meg. A magyarországi vállalatot már bejegyezték, az irányításával pedig egy, a hazai járműiparban is jól ismert szakembert, Philipp Ekkehardot bízták meg. Bár hivatalos bejelentés még nem történt, a Fox Automotive tájékoztatása, illetve piaci információink szerint az évi 12 ezer darabos gyártásra alkalmas üzem a komáromi ipari parkban kapott helyett.
A Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferenciáján gyakorlati példákon keresztül ismerkedhet meg a legújabb ipari technológiák alkalmazásával. Regisztráljon Ön is!

A Budapest Business Journal beszámolója szerint a Fox Automotive és a Phoenix Gold már meg is alapította magyarországi cégét Fox Automotive Hungary néven, a vállalat irányításával pedig Philipp Ekkehardot bízták meg. Ekkehardot nem kell bemutatni senkinek a magyar járműiparban, ugyanis hosszú éveken át dolgozott a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatójaként. A fenti állításokat támasztja alá az Opten adatbázisa is, amelyből kiderül, hogy a társaságot idén júliusban tényleg bejegyezték és főtevékenységének közúti gépjárművek gyártását jelölték meg.

foxautomotive0926

A Fox Automotive elárulta azt is, hogy a tervek szerint Nyugat-Magyarországon építhetik fel a gyárukat, amelynek éves kapacitása elérheti majd a 12 ezer darabot 2020 elejére. A legyártott tisztán elektromos autók pedig az európai autópiacon kerülhetnek majd értékesítésre. A vállalat hivatalos weboldalára ellátogatva ennél is konkrétabb információkhoz juthatunk:

itt ugyanis már fel van tűntetve, hogy a komáromban valósul meg a beruházás, amelynek pontos, összegszerű nagysága még nem ismert.

Természetesen megkerestük Komárom Város Polgármesteri Hivatalát az új üzemmel kapcsolatban, de ott az illetékesek jelezték, nem áll módjukban tájékoztatást adni, így az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják.

Sikerült viszont telefonon elérnünk Philipp Ekkehardot, a Fox Automotive Hungary vezérigazgatóját, aki ugyan részleteket nem árulhatott el a beruházással kapcsolatban, azt viszont megerősítette, hogy

Elektromos autókat fognak gyártani Magyarországon Európa számára.

A nevük elhallgatását kérő komáromi, autóipari forrásaink viszont elmondták, a Fox Automotive már megállapodott az önkormányzattal és egy már meglévő gyárépületbe költözhetnek be hamarosan az ipari parkban. A gyártási munkálatok előkészítése pedig a következő hónapokban elindulhat. Mindez egybecseng a Fox Automotive állításaival, illetve azzal, amit a társaság weblapján közzétett: már meg van a gyártás új helyszíne, ahol hamarosan megkezdik a gyártósor felépítését.

A Fox Automotive hivatalos oldalán található tájékoztatóból az is kiderül, hogy az Ipar 4.0 szellemében egy rendkívül modern, magas fokon robotizált gyár épülhet fel Magyarországon.

Ráadásul az autóipari vállalat azzal is kecsegtet, hogy nem egy sima összeszerelő üzemet épít fel nálunk, hanem a nagyobb hozzáadott értéket képviselő kutatás és fejlesztés is nálunk zajlik majd.

A Budapest Business Journal cikke szerint a Fox Automotive menedzsmentje jelenleg is tárgyal autóipari- és pénzügyi szereplőkkel a lehetséges együttműködésről Dél-Koreában, Indiában, Németországban, Magyarországon és a Közel-Keleten.

foxautomotivekettesterkep.jpg

A régi befektető belebukott, de azóta nagyot fordult a világ

A mostani hír kapcsán érdemes megjegyezni, hogy MIA elektromos autók már készültek 2011 és 2013 között, a francia Mia Electric gyártotta őket. A 9,7 kW-os elektromotorral és 8 kWh-s lítiumion-akkumulátorral (volt 12 kWh-s változat is) szerelt modellből, amelynek hatótávolsága 80-90 kilométer volt, viszont csupán 1300 darabot sikerült értékesíteni. Ebben az alacsony darabszámban szerepet játszott a modell magas alapára (32 ezer euró közelében mozgott), illetve az akkor még gyér nyugat-európai töltőhálózat. A Mia Electric végül likviditási gondok miatt a gyártás leállítására kényszerült, a francia tulajdonos pedig kiszállt a cégből. Ezt követően a francia állam vette át a vállalatot, 2016-ban a Fox Automotive viszont beszállt a társaságba, amelynek az irányítás feletti jogát is megszerezte.

Az új tulajdonos pedig az elmúlt években egy új modellt fejlesztet ki, amelynek tudása messze meghaladja elődje műszaki képességeit. Ez derült ki legalábbis Andreas Kratzer, a FOX Automotive International elnökének szavaiból, aki Chronicle.lu beszámolója szerint az európai roadshow brüsszeli állomásán beszélt arról, hogy

A MIA új modellét már egy 20 kWh-s akkumulátorral szerelik, amely 200 kilométeres hatótávolságot biztosít majd teljesen feltöltött állapotában. A töltés ideje pedig csupán néhány percet vesz majd igénybe, hogyha nagyteljesítményű (a töltő pontos teljesítménye nem kerül megnevezésre) töltőre csatlakoztatják az autót. A sima 220 voltos töltés ideje is csupán 3 óra lesz az ígéretek szerint.

Ezek az adatok elsőre egyébként a földtől elrugaszkodottnak tűnhetnek, főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a MIA alapverziója 13 ezer euró (durván 4,3 millió forint) lesz állami támogatások nélkül. Utóbbiakat figyelembe véve ez az összeg (az adott ország támogatáspolitikájától függően) 7-8 ezer euró (durván 2,3-2,7 millió forint) között alakulhat. Ez az Európában ma kapható elektromos autók között kifejezetten versenyképes ár lenne, igaz, ezért egy korlátozott hatótávolságú, leginkább városi, agglomerációs közlekedésre alkalmas elektromos autót ígér a vállalat. A Fox Automotive tervei között szerepel ugyanakkor további két változat piaci bevezetése: a családi MIA L és a vállalkozásoknak szánt MIA U. A vállalat weboldalán az összes modell előrendelhető már. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Fox Automotive tájékoztatása szerint az akkumulátoraikat attól a LION Smarttól szerzik majd be, amely számos vezető autógyártóval együttműködik ezen a területen, ettől peddig hihetőbbé válnak a fenti számok. A vállalatnak ugyanis az egyik legnagyobb médiavisszhangot keltő projektje az volt, amikor egy BMW i3-as modellt ruháztak fel egy 100 kWh-s akkumulátorral, amely állításuk szerint 700 kilométeres hatótávolságot biztosított az autónak. A Fox Automotive egyébként egy videót is készített, amelyben a MIA került bemutatásra, az új műszaki adatokkal feltüntetve.

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kobe bryant