shutterstock_611772554
Gazdaság

Mélyponton a munkanélküliség – Még több magyar dolgozik külföldön

Portfolio
Június és augusztus között is rekordmagas szinten stabilizálódott a foglalkoztatás, meghaladva a 4,5 millió főt, miközben a munkanélküliség kissé tovább csökkent. A közfoglalkoztatottak egyre kevesebben vannak, a külföldön dolgozó magyarok viszont egyre többen.

Nyáron történelmi csúcson állt a foglalkoztatottak száma, 4 millió 517 ezren dolgoztak, ami 34 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában mért szint, derült ki a KSH adataiból. Mindeközben a munkanélküliek száma 157 ezerre, 16 ezer fővel csökkent éves alapon, így történelmi mélyponton, 3,4%-on maradt a munkanélküliségi ráta.

Az elsődleges munkaerőpiac erősödését támasztják alá az adatok, azonban az is látszik, hogy a külföldön dolgozók száma is növekszik. A közfoglalkoztatottak száma 108 ezerre csökkent, ami 41 ezer fős csökkenést jelent a tavaly június-augusztus közötti időszakhoz képest. A közmunkások számának a csökkenését segíti a munkaerőhiány, hiszen egyre több vállalat csökkenti a felvételi kritériumokat.

Mindeközben 119 ezerre nőtt a külföldön dolgozók száma (azok, akik rendelkeznek még magyar lakhellyel, azonban külföldi telephelyen dolgoznak), ami 14 ezerrel magasabb szám, mint tavaly ilyenkor. A külföldön dolgozók száma az elmúlt másfél évben indult újra növekedésnek, vagyis úgy tűnik, hogy a magasabb bérek sem igazán tartják itthon a magyarokat. A(z átmenetileg) külföldön dolgozó magyarok száma mindössze néhány ezerrel marad el a 2016-os 121 ezres történelmi csúcstól.

Ha a közmunkásoktól és a külföldön dolgozóktól megtisztítjuk az adatokat, akkor 4 millió 290 ezer foglalkoztatottak kapunk. És ha a közmunkások munkanélküliek lennének, akkor 5,6%-os munkanélküliségi rátát látnánk Magyarországon a jelenlegi 3,4% helyett.

A következő hónapokban a munkanélküliek száma még kisértékben csökkenhet, illetve a foglalkoztatás emelkedhet, azonban már strukturális és földrajzi problémák miatt sem tud igazán csökkenni a munkanélküliség. Az elmúlt hónapokban látott folyamat, amely a közmunkások számának csökkenéséről szólt, tovább folytatódhat a következő időszakban is, azonban itt is egyre kevesebb a tér, hiszen nagyon sok közfoglalkoztatott nem rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek az elsődleges munkaerőpiacon való tartós elhelyezkedéshez szükségesek lennének.

Szezonáloisan igazított adataink is azt mutatják, hogy a közmunkások nélkül számított foglalkoztatás tovább nökveszik, azonban már lassabb ütemben, mint korábban. Az összes foglalkoztatott létszáma az elmúlt hónapokban stagnálás közelében állt, de egy halvány emelkedés még itt is látható.

GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mcdonald's