Steen Jakobsen
Gazdaság

A "gyilkos dollár" gyengülése a világ utolsó esélye

Portfolio
2019-re úgy fogunk emlékezni, hogy az év, ami elindította a globális recessziót, annak ellenére, hogy a nominális és reál kamatok a legalacsonyabbak voltak - írja Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető elemzője a csütörtökön megjelent legújabb jelentésében. A "gyilkos dollár" gyengítése tompíthatná vagy késletethetné az érkező válságot - véli a közgazdász.
Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető elemzője is tart előadást a Budapest Economic Forum 2019 konferencián.

A Saxo Bank jelentésében Jakobsen súlyos véleményt fogalmazott meg a nagy jegybankok által követett monetáris politkáról:

A monetáris politika egy nagyon hosszú út végére ért, és bebizonyította, hogy elbukott.

– írja Jakobsen.

A Federal Reserve és az Európai Központi Bank is lazításba kezdett a globális gazdaság lassulása miatt, részben megelőzés céljából. Ennek kapcsán Jakobsen felidézi, hogy a héten megjelent amerikai feldolgozóipari adat 10 éves mélypontot jelent.  

Azok után, hogy a monetáris politikák elbuktak, a költségvetési élénkítésen lenne a sor, de mivel ez egy hosszú és nehéz folyamat, már csak egy eszköz maradt a tarsolyban: a dollár árának csökkentése.

– fejtegeti a Saxo Bank vezetőelemzője.

A világnak körülbelül 240 ezermilliárd dollár adóssága van, a világ GDP-jének 240%-a. Ennek az adósságnak túl nagy része van amerikai dollárban denominálva, abból adódóan, hogy a zöldhasú a világ tartalékdevizája és az amerikai tőkepiac a legnagyobb a világon.

Így minden eszköz és befektetés a dollár árfolyamának a függvényévé vált.

Ha a dollár túl magasra emelkedik, az hátráltatja a rendszert: nem csak az amerikai exportokat, de a fejlődő országokat is, akik nagy függőségben élnek az amerikai finanszírozástól és exportmechanizmusoktól. A gyilkos dollár gyengülése az utolsó szöget is beleverné a hatalmas hitelciklus koporsójába, ami az 1980-as években indult el

– véli a Saxo közgazdásza.

Azóta a ciklust "a globalizáció túltolta".A Saxo előrejelzése szerint a dollár gyengülése adna egy kis időt még a globális piacoknak. Bár a strukturális problémákat nem oldaná meg, rövid távon azonban ez a legegyszerűbb eszköz, amit a politika sem ellenezne annyira.

Jakobsen Steen

Saxo Bank, vezető közgazdász, befektetési igazgató

Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely
Tovább
Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely Tovább
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
gázvezeték_getty