london shutter
Gazdaság

Sokkal több magyar él Nagy-Britanniában, mint gondoltuk? Most végre kiderülhet az igazság

Portfolio
Valami még mindig nagyon bűzlik a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európaiak körül, hiszen hiába kell elvileg a Brexit miatt tartós letelepedési engedélyt kérni, eltérő arányban folyamodnak azért. A hivatalosan a szigetországban élő magyarok több mint fele már kért ilyen engedélyt, aminél aktívabbak csak a bolgárok voltak eddig. Ennek az egyik lehetséges magyarázata az, hogy az eddigi gyanúnak megfelelően a hivatalosan kimutatottnál több magyar él az országban.

Egyre több magyar kér tartós letelepedést – Talán túl sok?

Augusztus végéig már közel 40 ezer magyar állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban az ottani belügyminisztérium adatai szerint. Az adatokból az látszik, hogy áprilisban a regisztráció elején rögtön több mint 13 ezer akarta bebiztosítani magát a Brexit hatásai ellen, azóta viszonylag stabilan havi 3-5 ezer magyar regisztrált. Onnan ugrott meg augusztusban 8200-ra a számuk, ami részben annak is köszönhető, hogy reális veszéllyé vált az október végi hard Brexit Boris Johnson kormányra kerülésével.

A legtöbben eddig Lengyelországból regisztráltak tartós letelepedési engedélyért, onnan több mint 240 ezer állampolgár maradna az országban a Brexit után is. Mögöttük jönnek a románok, közel 190 ezren kértek már tartós letelepedési engedélyt a szigetországban, a magyar adatot a litván és a bolgár haladja még meg.

Ennél is fontosabb azonban az, hogy a hivatalosan az országban tartózkodó állampolgárok mekkora része folyamodott eddig letelepedési engedélyért a Brexit utánra:

Látszik, hogy ha a brit statisztikai hivatal (ONS) hivatalos adatait vesszük alapul, akkor a szigetországban élő 77 ezer magyar magyar több mint fele kért már tartós letelepedési engedélyt. Ennél magasabb arányban csak a bolgárok kérték eddig, hogy a Brexit után is maradhassanak az országban, a vizsgált kilenc keleti EU-tagállam átlaga pedig 40 százalék ebben a mutatóban.

Látható, hogy elég nagy a szórás, a lengyeleknek és a litvánoknak egyelőre alig a negyede kérte, hogy a Brexit után is legálisan maradhasson az Egyesült Királyságban. De minek köszönhető ekkora eltérés? Az alapvető logika alapján két dolog befolyásolhatja:

  1. Néhány ország állampolgárai valamiért lassabban mennek el regisztrálni, de majd végül összerázódnak a számok
  2. Néhány ország állampolgárai összességében is nagyobb eséllyel kérnek tartós letelepedési engedélyt, vagyis a nemzetek maradási hajlandósága nagyon eltérő. Erre lehetséges magyarázat, hogy a magyarok később indultak el nagyobb tömegben, kevésbé számítanak "letelepedettnek", így könnyebben mozdulnak a barátságtalanná váló környezetben.
  3. A harmadik lehetőség, hogy a valóságban egyáltalán nem szór ennyire a regisztrációs aktivitás. Ez esetben jogosan gyanakodtunk az elmúlt években, az ONS által kimutatottnál lényegesen több magyar állampolgár él a szigetországban.

Még bőven van idejük a magyaroknak

Egyelőre a Brexit sorsa is kérdéses, hiszen Boris Johnson egyelőre elszánt, hogy akár megállapodás nélkül is kilép az Európai Unióból. A kérdés csak az, hogy a következő egy hónapban megbuktatják-e a miniszterelnököt, tartanak-e előrehozott választást vagy újabb halasztást kérnek Brüsszeltől.

A tartós letelepedés igényléséhez az uniós állampolgároknak a Brexit előtt az Egyesült Királyságban kell élniük, alapesetben 2021 közepéig regisztrálhatnak a belügyminisztériumnál. Ha viszont az ország megállapodás nélkül lép ki, akkor azok maradhatnak hosszútávon, akik 2020 végéig igényelnek letelepedési engedélyt és meg is kapják azt.

Vagyis a folyamatosan érkező havi adatokból közelebb kerülhetünk ahhoz, hány magyar is él pontosan a szigetországban. Mi továbbra is azt gondoljuk, hogy legalább 150-200 ezer ehet a reális szám a hivatalosan kimutatott 80 ezerrel szemben, tavaly a budapesti brit nagykövetség is azt válaszolta kérdésünkre, hogy reálisabbnak tartja a becslésünket, a hivatalosan ismertnél lényegesen több magyar élhet az Egyesült Királyságban.

Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1133086819