feldolgozóipar
Gazdaság

Szakadék felé tart a világ?

Portfolio
A világ legtöbb jelentősnek mondható gazdaságában már visszaesést mutat a feldolgozóipar, miközben a szolgáltató szektor is elveszítette a lendületét, és mostanra közel került a stagnáláshoz. Miután a BMI jó előrejelzője a GDP alakulásának, így egyre jobban aggódhatunk a gazdaságok növekedéséért.
A lassuló világgazdaság kilátásait beszélik meg előadóink és panelistáink a Budapoest Economic Forumon.

Az idei év első felében a feldolgozóipar kezdett el gyengélkedni szerte a világon, ami a kereskedelmi háború mellett néhány feltörekvő ország egyensúlyi problémáinak fokozódásával, Nagy-Britannia uniós kilépésével, valamint az Európai Unió gazdaságainak – főképp Németország – lassulásával függ össze. Az elmúlt egy-két hónapban a kereskedelmi háború már nem csak Kínát, hanem az Egyesült Államok gazdaságát is egyre inkább megviseli. A legfrissebb beszerzésimenedzser-indexek (BMI) arról tanúskodnak, hogy gyakorlatilag leállt a gazdaság a tengerentúlon, ami miatt hatalmasat szakadtak a tőzsdék.

markitfeldolgbmi

Európa szenved

A feldolgozóipari BMI a Markit Economics adatai szerint mostanra több fejlett országban is tartósan a kulcsfontosságú 50 pontos érték alatt mozog (ez a szint választja el a növekedést a visszaeséstől), ami azt jelzi, hogy az ipar recesszióba került. Az eurózónából már hónapok óta kifejezetten gyenge adatok érkeznek, ami nagyrészt a korábbi motor, Németország romló teljesítményének eredménye.

Európa legnagyobb gazdasága a recesszió szélén táncol, amit a külső kereslet romlása mellett az autóipar gyengélkedése is okoz. A német feldolgozóipari BMI a világgazdasági válság óta nem volt olyan alacsony szinten, mint jelenleg (szeptemberben 41 pont közelébe szakadt), ami arra vall, hogy a feldolgozóiparban nem csak átmeneti megingás vagy visszaesés tapasztalható, hanem nagyon komoly problémákkal küzd a szektor, ahonnan nem könnyű kilábalni.

A nagy európai gazdaságok közül csak Franciaországban „tartja magát” az ipar, azonban az elmúlt hónapokban ebben az országban is közel került a stagnáláshoz a szektor. Azonban az olasz, a spanyol, valamint a brit feldolgozóipar egyaránt visszaesést mutat. A rossz hír az, hogy mostanra a gazdasági növekedés gerincét adó szolgáltató szektor sem képes érdemben bővülni.

Az Egyesült Királyság már nagyon közel van a Brexit-határidőhöz, azonban egyre kevésbé valószínű, hogy megegyezéssel lépnek ki az EU-ból. Benne van a pakliban az is, hogy hosszabbítanának, de nagy kérdés, hogy erre miképpen reagál az unió. Miután egyre nagyobb a bizonytalanság, így nem csoda, hogy a beruházások elmaradnak, a vállalatok és a fogyasztók óvatosak, és egyes cégek már azon gondolkoznak, hogy egy időre leállnak a Brexit után.

Amerika is bajba került

Az Egyesült Államokban a Markit mellett az Institute for Supply Management (ISM) is végez felmérést, amire a piaci szereplők nagyobb figyelmet fordítanak, hiszen valamelyest jobban jelzi az USA gazdasági ciklusát. A héten először megismerhettük az ISM szeptemberi feldolgozóipari BMI-adatát, ami komoly kiábrándulást okozott, hiszen azt jelezte, hogy a kereskedelmi háború hatása mostanra az USA feldolgozóiparát is visszavetette. A szeptemberi BMI 47,8 pontot mutatott, ilyen gyenge adatra pedig 2009, vagyis a világgazdasági válság óta nem volt példa. A feldolgozóipari BMI után a szolgáltató szektor teljesítménye is kiábrándító volt, miután egy hónap alatt 4 ponttal esett a mutató, azonban a szektor egyelőre még növekedést mutat (a kritikus 50 pont felett mozog az index).

A rossz hír tehát az, hogy már nem csak az ipar, hanem a szolgáltató szektor kilátásai is folyamatosan romlanak. Sokan azt várták, hogy a gazdaságok gerincét adó szolgáltató szektor miatt fennmarad a lassú növekedés a fejlett gazdaságokban, azonban ahogy lenni szokott: a gazdasági lassulás először az iparban jelenik meg, a visszaeső kereslet és a romló kilátások pedig begyűrűznek a gazdaság többi szegmensébe is.

Ezt láthatjuk most Németországban és az USA-ban is, miután mindkét gazdaságban kifejezetten gyenge szolgáltatói BMI-k érkeztek szeptemberben. Az adatok alapján Németország már recesszióban lehet (de az biztos, hogy nagyon közel van hozzá), azonban az USA gazdasága még növekedhet. Ami a kilátásokat illeti, egyelőre nem láthatóak olyan jelek, amelyek a gazdasági ciklus fordulására utalnának, miközben mind az európai, mind az amerikai jegybank újabb gazdaságélénkítésbe kezdett. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy habár a válság óta nem látott kedvezőtlen adatokat láthattunk az elmúlt hetekben, egyelőre senki sem számít mély és elhúzódó recesszióra, de az már szinte biztos, hogy az idei évben lesz a leglassabb a globális GDP-növekedés az európai adósságválság óta.

(Címlapkép: Getty images)

wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
barcelona katalán tüntetés rendőrség