eu usa getty
Gazdaság

Meglepő valóság: hosszabb ideig élnek az európaiak, de az amerikaiak gazdagabbak

Portfolio
Tudtad, hogy az EU-ban tovább élnek az emberek, de az amerikaiak gazdagabbak? És azt, hogy az amerikaiak sokkal elhízottabbak, viszont az EU-ban a magyar a harmadik legelhízottabb nemzet? Érdekes ábrákat tett közzé a Politico. Ezekből szemezgettünk.

Érdekes adatokat közölt a Politico az amerikai és európai állampolgárokat, életminőséget, várható élettartamot összehasonlítva.  Az adatokból jól látszik, hogy az EU és Amerika is a világ fejlett régióihoz tartoznak, de míg átlagban az EU-s állampolgárok tovább élnek, az amerikaiak gazdagabbak.

Az összegyűjtött adatok szerint az amerikai állampolgárok nagyobb arányban szenvednek az elhízás miatt, mint az EU-s társaik. Nyugat-Virginia kapta a legmagasabb pontot, ott a lakosság közel 40%-a el van hízva. Az EU-n belül Málta szerepel először a listán, ahol a lakosság 28,9%-át érinti az elhízás, de sajnos Magyarország sincs előkelő helyen, ugyanis az adatok szerint az EU-n belül Magyarország a harmadik legelhízottabb ország 26,4%-os aránnyal.

Miközben a vörös hús fogyasztásában és a zöldségfogyasztásban csak alig van különbség az EU és az USA között, addig az uniós állampolgárok kevesebb feldolgozott húst esznek, viszont sokkal több cukros italt isznak, mint amerikai társaik.

A következő ábra szerint az amerikaiak több hitelt halmoznak fel, mint az EU-s állampolgárok: 10 évvel a pénzügyi válság után az amerikai háztartások GDP-hez viszonyított hitelállományuk 80%-ot tesz ki (ez a válság előtt elérte a 100%-ot is), míg az EU-ban ez 62%-nál volt a csúcson.

A tízezer főre jutó autóeladások száma az EU-ban sokkal magasabb, mint Amerikában: tavaly ez több mint 268 kocsit jelentett 10 ezer lakosra az EU-ban, míg az USA-ban alig 162 volt ez a szám.

Nem meglepő módon az USA-ban sokkal nagyobbak a jövedelmi különbségek, mint az EU-ban: 2017-ben az EU-ban a GINI-index 0,3 volt, az USA-ban viszont közel 0,5, ez azt mutatja, hogy a tengerentúlon mintegy 50%-kal nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint nálunk (a teljes egyenlőséget a nulla érték jelentené).

Forrás: Politico.eu

Címlapkép forrása: Getty Images/Bloomberg

Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
szakkepzes