eu usa getty
Gazdaság

Meglepő valóság: hosszabb ideig élnek az európaiak, de az amerikaiak gazdagabbak

Portfolio
Tudtad, hogy az EU-ban tovább élnek az emberek, de az amerikaiak gazdagabbak? És azt, hogy az amerikaiak sokkal elhízottabbak, viszont az EU-ban a magyar a harmadik legelhízottabb nemzet? Érdekes ábrákat tett közzé a Politico. Ezekből szemezgettünk.

Érdekes adatokat közölt a Politico az amerikai és európai állampolgárokat, életminőséget, várható élettartamot összehasonlítva.  Az adatokból jól látszik, hogy az EU és Amerika is a világ fejlett régióihoz tartoznak, de míg átlagban az EU-s állampolgárok tovább élnek, az amerikaiak gazdagabbak.

Az összegyűjtött adatok szerint az amerikai állampolgárok nagyobb arányban szenvednek az elhízás miatt, mint az EU-s társaik. Nyugat-Virginia kapta a legmagasabb pontot, ott a lakosság közel 40%-a el van hízva. Az EU-n belül Málta szerepel először a listán, ahol a lakosság 28,9%-át érinti az elhízás, de sajnos Magyarország sincs előkelő helyen, ugyanis az adatok szerint az EU-n belül Magyarország a harmadik legelhízottabb ország 26,4%-os aránnyal.

Miközben a vörös hús fogyasztásában és a zöldségfogyasztásban csak alig van különbség az EU és az USA között, addig az uniós állampolgárok kevesebb feldolgozott húst esznek, viszont sokkal több cukros italt isznak, mint amerikai társaik.

A következő ábra szerint az amerikaiak több hitelt halmoznak fel, mint az EU-s állampolgárok: 10 évvel a pénzügyi válság után az amerikai háztartások GDP-hez viszonyított hitelállományuk 80%-ot tesz ki (ez a válság előtt elérte a 100%-ot is), míg az EU-ban ez 62%-nál volt a csúcson.

A tízezer főre jutó autóeladások száma az EU-ban sokkal magasabb, mint Amerikában: tavaly ez több mint 268 kocsit jelentett 10 ezer lakosra az EU-ban, míg az USA-ban alig 162 volt ez a szám.

Nem meglepő módon az USA-ban sokkal nagyobbak a jövedelmi különbségek, mint az EU-ban: 2017-ben az EU-ban a GINI-index 0,3 volt, az USA-ban viszont közel 0,5, ez azt mutatja, hogy a tengerentúlon mintegy 50%-kal nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint nálunk (a teljes egyenlőséget a nulla érték jelentené).

Forrás: Politico.eu

Címlapkép forrása: Getty Images/Bloomberg

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház állami egészségügy