vasarlaspiac
Gazdaság

Itt a friss inflációs adat!

Portfolio
Szeptemberben 2,8%-kal nőttek a fogyasztói árak a KSH jelentése szerint, vagyis az adat meglepetést okozott. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok 3%-os áremelkedési ütemet vártak. Az inflációs adat miatt kényelmes helyzetben lehet az MNB. Ennél alacsonyabb inflációra utoljára januárban volt példa. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

Szeptemberben az elemzők által várt 3% helyett 2,8%-os volt az infláció Magyarországon, vagyis a pénzromlás üteme lassabb, mint ahogy a legtöbb szakértő várta. Az év közepén 4%-hoz közeli inflációs számokat is láthattunk, így azt mondhatjuk, hogy az inflációs főindex viszonylag gyorsan az MNB céljára ereszkedett.

A maginfláció azonban szeptemberben tovább emelkedett, és 3,9%-ra kapaszkodott az augusztusi 3,7%-ról. Ez pedig arra vall, hogy az alapfolyamatok érdemi árnyomást tükröznek. Mint a fenti ábrán is látszik, a fő inflációs mutató elvált a maginflációtól, ami azt is jelezheti, hogy a gyors béremelkedés és az erősödő belső kereslet hatására azok a tételek is érdemben drágulnak, amelyek kiszűrik a gyorsan változó árú tételeket (pl. energia), vagyis jobban megragadják az alapfolyamatokat. Ezt az állítást azonban azért kell óvatosan kezelni, mert a KSH maginflációs mutatója tartalmazza a folyamatos adóemelésekkel sújtott dohánytermékeket is, éppen ezért érdemes lesz megvárni, hogy mit mutatnak az MNB inflációs alapfolyamatokat közlő adatai (ezt 10 órakor publikálják).

Miközben éves alapon a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok ára esik, addig az élelmiszerek, a szeszes italok és dohányáruk, valamint a szolgáltatások átlag felett drágultak. A szolgáltatások gyors áremelkedése szintén arra vall, hogy az erős belső kereslet miatt a vállalatok viszonylag könnyen emelik az árakat.

Ami a részleteket illeti, tavaly szeptemberhez képest:

  • az élelmiszerek ára 5,1%-kal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 13,3, a kenyéré 8,5, a liszté 7,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,5%-kal magasabb, a tejé 3,7%-kal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,4, ezen belül a dohányáruké 12,3%-kal emelkedett.
  • A szolgáltatásokért 3,4%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,7%-kal nőtt.
  • A járműüzemanyagok ára 4,6%-kal csökkent.

Idén augusztushoz viszonyítva:

  • a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal emelkedtek.
  • Az élelmiszerek ára átlagosan nem változott, ezen belül azonban a tej 2,3, a tejtermék 1,2, a sertéshús 2,2%-kal drágult. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára 4,9%-kal csökkent, ugyanakkor enélkül számolva az élelmiszerárak átlagosan 0,6%-kal nőttek.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3, ezen belül a dohányáruké 0,7%-kal emelkedett.
  • A szolgáltatásokért 0,2%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a telefon-, internetszolgáltatások 3,1%-kal drágábbak, az üdülési szolgáltatások 3,8%-kal olcsóbbak lettek.
  • A ruházkodási cikkek ára 1,0%-kal nőtt.
  • A járműüzemanyagok ára 0,9%-kal csökkent.

Összességében az inflációs adat pozitív meglepetést okozott, vagyis az áremelkedés lassabb, mint amit a piaci elemzők vártak, habár a maginfláció emelkedése nem tört meg. Ezt a mutatót azonban nagyban befolyásolják az adóváltozások. A 2,8%-os infláció miatt az MNB kényelmes helyzetben lehet, hiszen a pénzromlás üteme a 3%-os célja alá került, hosszú ideje először. Az infláció alakulása miatt tehát úgy tűnik, hogy a jegybank tartósan laza monetáris kondíciókat tarthat fent.

(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as