Gazdaság

Megjelentek az MNB inflációs számai

Portfolio
Habár a fogyasztói árindex szeptemberben 2,8%-ra csökkent, a maginfláció 4% közelébe emelkedett a KSH adatai alapján. Megjelentek az MNB inflációs alapmutatói is, amelyek a headline árindexnél kissé szintén nagyobb árnyomásról tanúskodnak, de a jegybank 3%-os céljával összhangban alakulnak. Összességében az MNB inflációs mutatói arra utalnak, hogy bár a fő inflációs adat csökkent, az alapvető inflációs folyamatokban nem mutatkozik enyhülés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 órakor tette közzé az inflációs alapmutatóit, amelyek azt sugallják, hogy az erős belső kereslet továbbra is 3% felett tartja az inflációs indexeket. Vagyis a 2,8%-os inflációs főindexnél kissé magasabb az árnyomás a gazdaságban.

Az indirekt adóktól szűrt maginflációs mutató 3,4%-on alakult szeptemberben az augusztusi 3,2% után, vagyis a korábbi hónapok csökkenő trendje megtört, és azt mutatja, hogy az adóváltozások hatása nélkül tartósan 3% felett mozog az infláció. Ez az az inflációs index, amelyet az MNB leginkább figyel, és fontosnak tart a monetáris politikája alakítása szempontjából. Az MNB célja a 3%-os infláció, a toleranciasávja pedig 2-4% között van, vagyis ezen értékek között elfogadja az áremelkedést.

A keresletérzékeny infláció 3,1%-ra emelkedett az előző havi 2,9%-ról, miközben a ritkán változó árú termékek inflációja 3,4%-on stagnált.

Az MNB értékelése szerint a maginfláció emelkedését elsősorban a piaci szolgáltatások árindexe magyarázza. "A piaci szolgáltatások árai szeptemberben 0,8 százalékkal emelkedtek havi összevetésben. A korábbi években tapasztaltnál magasabb árdinamikát egyetlen alcsoport, a mobiltelefon és internet szolgáltatások kiugró áremelkedése okozta" - írta a jegybank.

cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk