gyarimunkas
Gazdaság

Sosem vittek ki ilyen sok pénzt Magyarországról a külföldi vendégmunkások

Portfolio
Soha nem „vittek ki” még olyan sok pénzt Magyarországról a hazánkban rövid ideje dolgozó külföldiek, mint tavaly – derült ki a KSH adataiból. A jövedelmük emelkedése a bérnövekedés mellett annak köszönhető, hogy egyre több külföldi dolgozik Magyarországon.

Tavaly 278 milliárd forint volt a Magyarországon dolgozó külföldiek munkajövedelme, ami 30%-os emelkedést jelent 2017-hez képest a KSH napokban kiadott nemzeti számlái alapján. Ennyi pénzt még sosem kerestek az átmenetileg (egy évnél rövidebb ideje) hazánkban dolgozó külföldiek.

A korábbi legmagasabb összeget (240 milliárd forint) a világgazdasági válság előtt, 2008-ben mérte a statisztikai hivatal, azonban a keresetek visszaesése és a munkanélküliség növekedése a külföldiek munkajövedelmére is hatással volt. Hosszú évekig 160 milliárd forint körül ingadozott a külföldiek munkajövedelme, aztán 2015 után indult gyors növekedésnek, amelyben az erőteljes bérnövekedése és a fokozódó munkaerőhiány egyaránt szerepet játszott.

A béremelkedés hatására Magyarország vonzóbbá vált a keletről érkező munkavállalók számára, miközben a munkaerőhiány is arra késztette a vállalatokat, hogy egyre több külföldit alkalmazzanak. Ma már egyre több vállalat biztosít szállást is külföldről érkező dolgozóknak, ami vonzóvá teszi a hazai munkavállalást.

Azt nem tudjuk, hogy az összes külföldi mennyi pénzt keresett Magyarországon, hiszen a KSH csak a rövid ideje itt dolgozók adatait közli. Azt sem tudjuk, hogy a 278 milliárd forintos összegből valójában mennyi pénzt költenek el Magyarországon és mennyit utalnak haza. Nyilvánvalóan a megélhetésükre fordítják a jövedelem egy részét, míg másik részét kiutalják az országból. A statisztikai hivatal azonban a külföldiek itteni költését exportnak kezeli, miközben az általuk megkeresett összeget kiutalásként (lásd keretes írásunkat).

A KSH cégektől gyűjtött és az állami szférát összesítő, hivatalos adatai alapján tavaly 40 ezer külföldi állampolgár dolgozott Magyarországon, ami 17%-kal több, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor ezen felül 45 ezren dolgoztak kölcsönző cégeken keresztül, ami azért fontos, mert a külföldi munkavállalók egy része a munkaerő-közvetítő (illetve -kölcsönző) cégek létszámában szerepel. A 40 ezer külföldi dolgozón felül tehát a 45 ezer kölcsönzött foglalkoztatott egy része is külföldi, de azt nem lehet megmondani, hogy mennyien. Ez az adatgyűjtés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatokat, a költségvetési szférát, valamint a megfigyelt nonprofit szervezeteket összesíti (2 millió 795 ezer foglalkoztatottat számlálva), amelynek az adatai nagyban eltérnek a munkaerő-felméréstől, amely megkérdezéses alapon működik, más módszertannal (közel 4 millió 470 ezer foglalkoztatott).

Azt tehát pontosan nem lehet tudni, hogy hány külföldi dolgozik Magyarországon, de abban biztosak lehetünk, hogy a számuk trendszerűen növekszik.

Ezt támasztják alá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai is, amely szerint összesen 111 ezren kértek tartózkodási engedélyt tavaly, amelyből 61 ezren munkavállalás céljából akartak Magyarországra utazni. Egy évvel korábban még csak 24 500-an kértek magyar munkavállalási engedélyt. Ez az adat, valamint a "külföldre vitt" 278 milliárd forint azt jelzi, hogy egyre több külföldi dolgozik Magyarországon, többen, mint a hivatalos statisztikák mutatják.

A KSH-tól kapott információk alapján a külföldiek 278 milliárd forintot kerestek Magyarországon 2018-ban, amit „ki is utaltak”. A hivatal így fogalmaz: "A külföldnek kifizetett munkajövedelem soron megjelenő összeg az a pénz, amit azok a külföldiek keresnek meg nálunk, akik egy évnél rövidebb ideig dolgoznak itt. (...) Az egy évnél rövidebb ideig itt dolgozó külföldiek - mivel nem rezidensek - munkavállalói jövedelmét teljes egészében külfölddel szembeni tranzakcióként kell elszámolni, azaz a 277,8 milliárd forintot úgy kezeljük, hogy ki is viszik az országból. A Magyarország területén történő fogyasztásukat exportként kezeljük, mintha turisták lennének."

(Címlapkép: Akio Kon/Bloomberg via Getty Images)

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház állami egészségügy