digitalizacio
Gazdaság

Viharfelhők a világ felett - Jön fel a nyakunkra Bulgária és Románia

A Világgazdasági Fórum (WEF) 2019-ben is nyilvánosságra hozta Globális Versenyképességi Riportját, amely az egyik legátfogóbb elemzésnek számít a szakmában. Idén 141 ország tudott adatokkal szolgálni a genfi intézet számára, ezek közül Magyarország a 47. legversenyképesebb ország. A versenyképességi pontszámok 1 és 100 között szóródnak, hazánk pontszáma 65,1 pont, 0,8 ponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Bár a globális rangsorban előrébb kerültünk egy hellyel (Mexikó és Indonézia is rontott), relatív pozíciónk az EU-ban nem változott, továbbra is a 28 ország közül a 24. helyre elegendő a pontszámunk - értékeli a friss jelentést a Portfolio-nak írt cikkében Vakhal Péter, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet tudományos munkatársa.
Magyarország és a régió versenyképességével is foglalkozunk a Portfolio Budapest Economic Forum konferencián.

Idei jelentésében a WEF globális lassulással számol, érdekesebb azonban, hogy a kutatók nem látják a rövid távú felépülés jeleit. Az pozitív output gap (a mért és a potenciális kibocsátás közötti különbség) feltehetően összezárul, a feltörekvő országok rendkívül impozáns növekedési ütemei - amelyeket az elmúlt pár évben láthattunk - már nem térnek vissza. Minden jel arra utal, hogy a dinamikus bővülés nem tartható fenn, a jegybankok lehetőségei beszűkültek, a negatív reálkamatok mellett is lassulnak a beruházások, a fiskális ösztönzők pedig a megnövekedett adósságszintek mellett nagyon óvatosan kezelendők. A fenntarthatatlanság oka nagy valószínűséggel az, hogy a technológiai fejlődést nem követte a humántőke fejlődése. A termelékenység a magas növekedési ütemek ellenére sem tudott emelkedni, sőt globális szinten már a 2008-as válságot megelőzőn romlani kezdett.

Ez tekinthető az Európai Unió legfőbb problémájának is, aminek egyenes következménye, hogy a térség nem csupán a versenyképességi listavezető Szingapúrtól (84,8 pont) és a második helyezett USA-tól (83,7), valamint a hatodik helyezett Japántól (82,3) távolodik egyre jobban el, hanem idén először Kína is megelőzte. Az EU átlagos versenyképességi pontszáma 72,3 pont, Kínáé azonban már 73,9 pont, és bár a világ legnépesebb országának még javában vannak fejlesztendő területei, annyi bizonyos, hogy technológiai fejlettsége ma már jobb, mint az öreg kontinensé.

A világ high-tech termelésének központja bizonyosan nem Európában van, az EU folyamatosan veszít világpiaci részesedéséből, politikai feszültségek feszítik szét, miközben a tagállami oktatás nem tud lépést tartani a megváltozott követelményekkel.

Hiába van Európában a világ legjobb egyetemeiből jó pár, az általános (köz)oktatás színvonala folyamatosan romlik. A munkaerő termelékenysége nem változik, pedig a technológia adott, mégis a foglalkoztatottak többsége továbbra is alacsony hozzáadott értékű terméket állít elő, amivel rossz esetben még a környezetet is károsítja. A válság óta a kormányzatok különféle eszközökkel igyekeznek növelni a kibocsátást, ez azonban elsősorban a foglalkoztatás és a nem a termelékenység bővülésén keresztül történt. Hiába tehát az alacsony munkanélküliség és a magas növekedési ütem, az európai gazdaság kifulladni látszik.

Magyarország esélyei ebben a környezetben pedig meglehetősen korlátozottak. 2010-hez képest termelékenységünk a V4 országokhoz képest a legkisebb mértékben emelkedett, de még a bolgár és a román változás is jóval magasabb volt. Ennek eredménye, hogy Bulgária (64,9 pont) hibahatáron belülre közelítette a 65,1 pontos magyar versenyképességi pontszámot, és Románia is 64,4 pontra javult.

A bolgár növekedés kiegyensúlyozott volt az elmúlt években, és bár rendre akadnak belső problémák (korrupció, egészségügy stb.), növekedése fenntartható, nincsenek munkaerőkínálati problémák, és az EU forrásból megvalósított fejlesztések is hosszú távú koncepció mentén történnek. Ezzel szemben a magyar kormányzat versenyképesség politikáján inkább az látszik, hogy csupán egy-egy problémásnak vélt pontra fókuszál, mindamellett kettő, egymással is versengő versenyképességi program létezik (MNB és PM). Így fordulhat elő például, hogy miközben zajlanak az infrastrukturális fejlesztések, javul az úthálózat kiterjedtsége, az utak átlagos minősége továbbra is gyenge, ezért a versenyképességi pontszám csupán közepes lehet.

Mindez negatívan hat a vállalkozásokra is. Egyrészt továbbra sincs megfelelő képzettségű munkaerő, és ezen a várt lassulás sem fog sokat javítani, másrészt a hazai vállalkozások stratégiája sokkal inkább a rövidtávú szemlélet tükrözi, mintsem a hosszútávú stratégiai tervezést. A kockázatvállalási hajlandóság alacsony, a beruházások pedig rendkívül ciklikusak, a sikerek csupán néhány vállalatra oszlanak el, a kormányzati támogatások pedig nagyrészt eredménytelenek maradnak. A magyar tulajdonú vállalatok termelékenysége, összehasonlítva az itt működő külföldi cégekével, rendkívül alacsony, csakúgy ahogy a megtermelt hozzáadott érték. A globális konjunktúra lassulása esetén ezek a tényezők egyszerre fejtik ki növekedés-fojtó hatásukat a hazai gazdaságban. Az oktatási és egészségügyi rendszer átalakítása jelenleg a legégetőbb probléma, mivel e két intézményrendszer felelős azért, hogy az ország versenyképes munkaerőkínálatot tudjon teremteni és fenntartani. Azonban a most elkezdett átalakítások beérése is legalább egy évtized, ami a jelen világgazdasági folyamatok fényében feltehetően késő.

A Világgazdasági Fórum magyarországi partnere a Kopint-Tárki

(Címlapkép: Daniel Reinhardt/picture alliance via Getty Images)

iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
erste bank
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
iroda_munkavállalók_munkaerő