GettyImages-1149444497
Gazdaság

Draghi olyan dolognak mondott ellent, aminek csak nagyon ritkán

Portfolio
Nem értett mindenki egyet az Európai Központi Bank szeptemberi döntésével, miszerint novemberben újraindítja a mennyiségi lazítás (QE) programját, szivárgott ki. A monetáris politikai bizottság hivatalos levelében kérte Mario Draghit, hogy tartózkodjon a QE-től, az EKB elnöke viszont ezt láthatóan ignorálta - írja a Financial Times.
A nemzetközi monetáris politika helyzetével is fogunk foglalkozni a Budapest Economic Forum 2019 konferencián.

A most kiszivárgott levél szerint a bank monetáris politikáért felelős tanácsa, amiben az ECB technokratái és a 19 eurózóna országainak jegybankárai ülnek, azt írta a Kormányzó Tanácsnak, hogy hiba lenne folytatni a kötvényvásárlási programot.

Sokan úgy látják, hogy a levél kiszivárogatása nem is Draghi gyengítése vagy befolyásolása céljából történt, noha Draghi laza monetáris politikájának sok ellenlábasa van. Az szivárogatás sokkal inkább Christine Lagarde-ot célozta, hogy "ösztönözze" az új elnököt a monetáris politika útjának újragondolására.

Ritka, hogy egy ilyen hivatalos dokumentum kiszivárog. Viszont az is ritka, hogy a monetáris politika bizottság tanácsát ne fogadja meg a Kormányzó Tanács, legalábbis az elmúlt 8 évben kevésszer volt rá példa. Ugyan a bizottság véleménye jogilag nem köti a Tanácsot, mégis ez az elmúlt 4 évben csupán 4-szer történt meg.

A kamatdöntés előtt a német, francia, holland, szlovén és észt jegybank – együtt az eurózóna lakosságának és GDP-jének több, mint a felét kitevő országok csoportosulása – ellenezték az előző havi QE újraindítására irányuló döntést. Ehhez képest fura, hogy Draghi mégis úgy fogalmazott, olyan "tiszta többség" volt a Tanácsban a QE bevezetéséről, hogy szavazást sem igényelt.

Címlapkép: Andreas Arnold/Bloomberg via Getty Images

hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty