donald trump kereskedelmi haboru megallapodas
Gazdaság

Nagyon fontos megállapodás született Amerika és Kína kereskedelmi háborújában

MTI
Portfolio
A megbeszélések első fázisában "nagyon fontos" megállapodásra jutott az Egyesült Államok és Kína a két ország kereskedelmi vitájában - jelentette be pénteken Donald Trump amerikai elnök.

Trump azt követően beszélt a megállapodásról, hogy tárgyalt Liu Ho kínai kormányfő-helyettessel. A megállapodás pontos részletei egyelőre nem ismertek, Trump annyit mondott, hogy kiterjed agrártermékek vásárlására, egyes szellemi tulajdonjogokra, pénzügyi szolgáltatásokra és árfolyampolitikai kérdésekre is.

A megbeszélésen szintén részt vevő Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter rögtön be is jelentette, hogy az Egyesült Államok eláll attól, hogy október 15-én 25-ről 30 százalékra emelje mintegy 250 milliárd dollár értékű, az Egyesült Államokba irányuló kínai export vámtarifáját.

Liu Ho a tárgyalást követően számos területen lényegi előrelépésről beszélt, és elégedettségének adott hangot. Robert Lightizer, az Egyesült Államok külkereskedelmi főképviselője fontosnak tartotta ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a decemberre kitűzött vámemelés halasztásáról vagy törléséről Trump egyelőre nem hozott döntést.

A két ország között dúló kereskedelmi háború még augusztus 23-án lépett új szintre, miután Kína bejelentette, összesen 5078 amerikai importterméknél fogja 5-10%-ra emeli a vám mértékét. Ez a lépés összesen 75 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre vonatkozott. 

A kínaiak döntését Donald Trump sem hagyhatta szó nélkül, Twitteren még aznap bejelentette, hogy a Kínával való "nem fair kereskedelmi kapcsolatukra" szigorú intézkedésekkel kénytelen reagálni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy 250 milliárd dollár értékű, Kínából érkező termékek vámterhét 25%-ról 30%-ra akarta megnövelni. 

A befektetők nagy örömmel fogadták a hírt, a vezető amerikai tőzsdék jelentős erősödésekkel zártak a pénteki kereskedést: az S&P 500 értéke 1,1 százalékot, a Dow Jones értéke 1,2 százalékot, míg a Nasdaq értéke több mint 1,3 százalékot erősödött az előző napi záróértékéhez képest. 

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
matolcsy191211