european council
Gazdaság

Fegyverembargóval sújtja az EU Törökországot

Portfolio
Az EU28-ak külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban egységesen elítélték az Észak-Szíriában indított török katonai akciót és megfogadták, hogy nem szállítanak több fegyvert Törökországnak. Az EU rövidesen szankciókkal sújtja azokat a természetes és jogi személyeket, akiknek közük van a Ciprus partjainak közelében folyó illegális török próbafúrásokhoz - írja a Bruxinfo.

z EU-tagállamok külügyminiszterei hétfőn nyilatkozatban ítélték el az Észak-Szíriában indított török katonai akciót, ami megítélésük szerint komolyan aláássa az egész térség stabilitását és biztonságát, és veszélybe sodorja azokat az eredményeket, amelyeket a Daesh ellen létrejött nemzetközi koalíció eddig elért a terrorszervezet megsemmisítésében.

A külügyminiszterek újfent felszólították Ankarát az önkényes katonai akció beszüntetésére és csapatainak kivonására Észak-Szíriából. A 28 tagállam diplomáciájának irányítói arra is kötelezettséget vállaltak, hogy

minden Törökországba irányuló fegyverexportot leállítanak, ahogy azt Németország és Franciaország már bejelentette.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülést követően méltatta, hogy az EU-n belül konszenzus alakult ki a török akció elítélésében és a fegyverszállítások leállítását illetően is. „Ezek kemény következtetések, amelyek remélem nem kerülik el Ankara és mások figyelmét sem” – szögezte le Mogherini.

Ő is, akárcsak Heiko Maas, német és Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is aláhúzta, hogy ha formailag nem is lehet a Törökországgal szembeni fegyverembargóról beszélni, a döntés effektíve ezzel ér fel. Uniós hatáskör hiányában a kormányoknak kell eldönteniük, mikor és hogyan szereznek majd érvényt a tiltásnak.

Jean Asselborn egyenesen biztos benne, hogy Recep-Tayyip Erdogan nem fog hallgatni az EU-ra, miután a szíriai kurdok elleni támadáshoz előzetesen megszerezte Donald Trump amerikai és Vlagyimír Putyin orosz elnök hozzájárulását.

Mogherini szerint az EU28-ak azért szavaztak a fegyverembargónak erre a formájára, mert a klasszikus intézkedés jogi elfogadtatása időigényes lett volna és azt általában az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak végrehajtásánál alkalmazzák. De – ismerte el -, legalább ennyire nyomott a latba, hogy egy valódi fegyverembargóval nem akartak további komplikációkat okozni a NATO-nak, amely a soraiban tudja a törököket is. „Az EU döntéshozatalának ez nem különösen nehéz, annál inkább az lehet a NATO számára, hogyan kezelje ezt a helyzetet” – tette hozzá a kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

SZG_9486
german manufacturing
GettyImages-505440596
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
german manufacturing