Orban Viktor onkormanyzati valasztasi eredmeny karacsony gergely tarlos istvan
Gazdaság

Mit lép a kormány az önkormányzati választások után? - Megszólaltak az elemzők

Portfolio
A vasárnapi önkormányzati választási eredmények kapcsán, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesteri győzelme és 10 megyei jogú város ellenzéki kézbe kerülése/maradása nyomán újabb politikai elemzők fejtették ki meglátásaikat a várható politikai irányról és a kormánypártok várható stratégiájáról.
Az önkormányzati választások után a kormány terveiről is beszél Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium EU-forrásokért felelős államtitkára a Portfolio most szerdai, október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi önkormányzati választási eredményeket értékelő beszédét azzal zárta, hogy a kormánypártok értékelni fogják a kialakult helyzetet és megjegyezte azt is:

Szembenézünk a számokkal és ennek megfelelően fogjuk alakítani a Fidesz-KDNP politikáját.

Azt azonban nem fejtette ki, hogy a kormánypártok politikájának alakításának esetleg milyen változásokat okoz majd. A világsajtó értékeléséről és Török Gábor politikai elemző értékeléséről itt írtunk.

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital Intézet elemzője a Reutersnek ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az alapján, amit 2010 óta tettek a kormánypártiak, nem számítok arra, hogy mérséklődik, megnyugtatóbbá válik a politikai kommunikáció tónusa. Ők rendszerint mennek előre és egyre keményebbé válnak.

Az elemző felvetette, hogy a választási eredmények láttán, például amiatt, hogy a 23 megyei jogú városból 10 ellenzéki kézbe került/maradt, akár azon is elgondolkodhat a kormány, hogy megpróbálja visszanyesni az önkormányzatok, illetve a polgármesterek hatalmát. Rögtön hozzá is tette azonban:

Nem gondolom, hogy a Fidesz számára az a mostani választások tanulsága, hogy meg kell büntetni az ellenzéki városokat. A jelenlegi környezetben ez visszafelé sülhet el.

Az elemző nem tért ki rá, de érdemes emlékeztetni, hogy jelenleg gőzerővel zajlik Magyarország legnagyobb gazdaságfejlesztési programjának, a 23 megyei jogú városnak szóló, uniós és magyar forrásokból összecsomagolt Modern Városok Programnak (MVP) a megvalósítása. A legutóbbi jelzések szerint ennek a 269 projektből álló listának a megvalósítási összege 3900 milliárd forintot is elérheti, amelynek kétharmada magyar, egyharmada uniós költségvetésből valósulhat meg (sőt még nőhet is a 3900 milliárdos keret, mivel 21 projektről még egyeztetnek). A keretösszegből augusztus végéig már 1456 milliárd forintot kifizettek, azaz jócskán felpörgött a program idén.

Ezzel együtt is igaz, hogy a 269 féle fejlesztésből egyelőre csak 62 beruházás készült el, további 23 fejlesztésnél ez idén év végéig megtörténhet, a fennmaradó bő 200 projekt pedig a következő években készül el. Így tehát a most ellenzéki kézbe került, vagy abban maradt városokban a következő években sok fejlesztés átadására kerülhet sor, ami politikailag akár erősítheti az ottani városvezetést, illetve a mögöttük álló politikai erőket. A nagy közlekedési-infrastrukturális fejlesztések miatt például az összes megyei jogú város közül Szegedre és térségébe 532 milliárd forint, a szintén ellenzéki kézben lévő Békéscsabára 467 milliárd forint kerülhet egy minapi miniszterelnökségi jelzés szerint (Békéscsabán a Fidesz által támogatott civil jelölt nyert).

Még a vasárnapi magyar önkormányzati választások konkrét eredménye előtt írt a magyar politikai kilátásokról elemzést a Teneo szakértője, Naz Masraff, aki a Reuters szerint arra mutatott rá, hogy a mostani eredmények erősíthetik a 2022-es parlamenti választásokon az ellenzéki pártok együttműködését. Ezzel együtt arra is felhívja a figyelmet:

Egy széleskörű ellenzéki együttműködés kialakítása továbbra is nagyon nehéznek tűnik a parlamenti választásokon, mivel az ellenzéki pártoknak igényük van arra, hogy az általuk képviselt politikák mentén megkülönböztessék magukat.

Amint arra más politikai megfigyelők is felhívják a figyelmet: a mostani önkormányzati választásokon kipróbált stratégia, a széleskörű ellenzéki összefogás nem másolható le 1:1-ben a következő parlamenti választásokon, éppen a Teneo szakértője által kiemelt fő indok miatt.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
szakkepzes