economist nobel prize
Gazdaság

Ők kapták a közgazdasági Nobel-díjat

Portfolio
A 2019-es közgazdasági Nobel-díjat Abdhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta - írja a The Royal Swedish Academy of Sciences. A díjat a globális szegénység enyhítésére tett kísérleti megközelítésükért nyerték el.

Ők kapták a közgazdasági Nobel-díjt:

A kutatók a fejlődésgazdaságtanban elért sikereikért kapták az elismerést. A kutatásuk meghatározó eredménye az volt, hogy a globális szegénységet lebontották kisebbnél kisebb kérdésekre, amiket hitelesebben meg lehet válaszolni.

Ez abban nyilvánult meg, hogy különböző módszereket kerestek a gyerkek egészségének javítására, mint például oktatási módszerek, egészségügyi rendszerek, mezőgazdasági megközelítések és hitelhez való hozzáférhetőség kérdése.

A bizottság, azért a három közgazdásznak ítélt a mai díjat, mert egy új megközelítést vezettek be a megbízható válaszok gyűjtésére a globális szegénység mérésével kapcsolatban. Azt mutatták meg, hogy a kisebb és pontosabb kérdésekkel nagyobb hatásfokot érhetnek el, ha egy jól megtervezett kísérletet folytatnak a leginkább érintett emberek megkérdezésével.

Az 1990-es években Kremer és kollégái bemutatták, hogy milyen áttörő erejű tud lenni ez a megközelítés. A kísérleteket Nyugat-Kenya térségében használták először arra, hogy teszteljék az iskolafejlesztési beavatkozások sorát.

Abhijit Banerjee és Esther Duflo, gyakran Kremerrel hasonló kutatásokba kezdtek más ügyek kapcsán is a világ több országában. A kísérleti kutatás-módszertanuk teljes egészében dominálja a fejlődésgazdaságtant.

Esther Duflo egyébként a második női közgazdász aki elnyeri ezt a díjat, és egyben a legfiatalabb ember aki valaha a közgazdasági Nobel-díjat elnyerte.

Amikor 8-9 éves voltam, azt olvastam, hogy Marie Curie az első Nobel-díj pénznyereményét eszközökre költötte a további kutatás érdekében. Azt remélem, hogy én is erre költhetem majd a díjamat a szegénység kutatásának területére.

– mondta Duflo a Guardian-nak.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2