GettyImages-1180027214
Gazdaság

A válság óta nem volt ilyen rossz éve a világnak

Portfolio
A globális gazdaság 2019-ben várhatóan csak 3%-kal fog nőni, míg 2020-ban a világ GDP-je 3,4%-kal fog bővülni, ami 0,2 százalékpontos csökkenést jelent az előző előrejelzéshez képest - írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) World Economic Outlook 2019-es jelentése. A világ GDP-jének növekedése a pénzügyi világválság óta nem volt ilyen alacsony, és jelentősen elmarad a 2017-es 3,8%-os növekedéshez képest.
A világgazdaság folyamatairól is lesz szó a Budapest Economic Forum 2019 konferencián.

A világgazdaság tovább lassul, erre utal, hogy és az IMF újra rontott a 2019-es és a 2020-as növekedési előrejelzésein. Az IMF az USA-Kína kereskedelmi háború kezdete előtt, 2018 januárjában még 3,9%-ra becsülte a globális gazdaság növekedését. Ez a kereskedelmi háború előrehaladtával fokozatosan romlott, így végül most az IMF 2019-re már csak 3%-ra teszi a világ gazdaságának növekedését.

Az IMF a világgazdaság növekedési pályájának csökkentését a növekvő kereskedelmi akadályokkal, a kereskedelmi és geopolitikai bizonytalanságokkal, a gyengülő ipari adatokkal és az autógyártás szokásostól eltérő zsugorodásával indokolja.

A fejlett országok 2019-ben csupán 1,7%-kal növekedhetnek, míg a fejlődő országok bővülése 3,9%-os lesz ebben az évben. A fejlődő gazdaságok növekedése elérheti a 4,6%-ot is 2020-ra, amit az IMF többnyire a recesszióban lévő országok (Argentína, Törökország, Irán) gazdasági kilátásainak javulásával magyaráz.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó 3%-os eredmény egy olyan nemzetközi monetáris politikai környezetben valósul meg, amikor a világon a jegybankok (fejlődő és fejlett egyben) mintha szinkronban kezdtek volna el lazítani és élénkíteni. 

A monetáris lazítások önmagában 0,5 százalékponttal növelték a világgazdaság növekedésének előrejelzését mind 2019-ben, és 2020-ban.

Enélkül a világ GDP-je lehet, hogy csak 2,5%, illetve 2,9%-kal nőne 2019-ben és 2020-ban.

Az érme másik oldalán azt láthatjuk viszont, hogy egyetlen egy faktor, az amerikai-kínai kereskedelmi háború önmagában 0,8 százalékponttal csökkentette az előrejelzések értékét. Így a világgazdaság az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja nélkül akár 3,8%-kal is nőhetett volna 2019-ben.

Milyen megoldást javasol az IMF?

Az elsődleges és egyértelmű válasz az, hogy kereskedelmi megállapodásokat kéne kötni, amelyek csökkentenék a kereskedelmi akadályokat. Ezen kívül, az IMF az eddig már sokszor javasolt strukturális reformokat is felvetette a megoldási javaslatok között.

Viszont az Valutaalap arra figyelmeztet, hogy a monetáris politikának kevés puskapora van a lassulás kezelésére, és még kevesebb lesz arra az esetre, amikor a gazdaságok erőteljesebben lassulnak majd.

Éppen ezért itt lenne az ideje annak, hogy a fiskális politika is beindítsa az élénkítési programjait, mert a monetáris politika nem oldhat meg minden problémát. Az államoknak ideje lenne előnyt kovácsolni a negatív hitelfelvételi költségekből, amelyekből szociális programokat valósíthat meg és infrastrukturális beruházásokat hajthat végre, hogy így pótolják a kiesett gazdasági aktivitást. Amit viszont ez a jelentés is megemlít - a korábbiakhoz hasonlóan -, hogy a pénzügyi szféra sebezhetősége növekszik, mert a kamatok várhatóan hosszú ideig alacsonyan maradhatnak.

Az IMF ma a WEO-ban és a IV. cikk szerinti vizsgálódásában is értékelte a magyar gazdaságot:

Címlapkép: Scott Olson/Getty Images

german manufacturing
GettyImages-505440596
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
german manufacturing