GettyImages-1141866163
Gazdaság

Hiába a gazdasági fékezés, a sertéspestis hajtja felfelé a kínai árakat

MTI
Portfolio
Az augusztusi 2,8% után 3%-ra nőtt szeptemberben az infláció - jelentette a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal. A szeptemberi adat meghaladta az előrejelzéseket, a várakozások 2,9%-ot jósoltak. A meglepetést a disznóhús árának drágulása jelentette.

A kínai kormány arra törekszik, hogy 3% alatt tartsa az inflációt, ám a mostani adat alapján nő a túllövés valószínűsége. A legnagyobb árugrást az élelmiszerek tapasztalták, amik szeptemberben 11,2%-ot inflálódtak az előző éves adathoz képest. Ezen belül is kimagasló a disznóhús árváltozása, ami az előző évhez képest 69,3%-kal nőtt, ami a sertéspestis miatti nagy állományritkítás eredménye lehet. Éppen ezért a fogyasztói árindex 3% fölé kúszása sem lenne tragédia, hiszen ez nem tartós árnyomás, hanem egyszeri sokk eredménye. Csupán ennek az egy terméknek az árváltozása 1,65 százalékponttal járult hozzá a szeptemberi adathoz.

Maga az alapvető inflációs trend nem ad okot az aggodalomra - furcsa is lenne, miközben a gazdaság inkább lassul, ami az árnyomást mérséklő hatású. A maginfláció az év első 9 hónapjában 2,5%-kal nőtt az előző évhez képest.

A mérsékelt árnyomásra utal az is, hogy három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben. Ez összefüggésben áll azzal, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a vállalati jövedelmezőség egyik legfontosabb mutatójának számító termelői árindex éves összehasonlításban 1,2 százalékkal zsugorodott a múlt hónapban. Ez a legnagyobb mértékű visszaesés volt 2016 júliusa óta, amikor is 1,7 százalékos csökkenést mértek. Az elemzőket azonban nem lepte meg az adat, ők ugyanis pontosan erre számítottak az augusztusi, 0,8 százalékos visszaesés után.

A kínai vámhivatal hétfőn közzétett adatai csökkenést mutattak a behozatal és a kivitel terén is a múlt hónapban, miután szeptember 1-étől életbe léptek az Egyesült Államok legújabb, több mint 125 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre kivetett pótvámjai.

Címlapkép: Gilles Sabrie/Bloomberg via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2