török gábor
Gazdaság

Török Gábor a választási meglepetésről: előretört az ellenzék, de volt, ahol a Fidesz tarolt

Portfolio
A kép vegyes: a megyei közgyűlésekben a 2014-esnél is nagyobb a Fidesz előretörése, míg a nagyvárosokban jelentősen megerősödött az összefogó ellenzék – mondta a vasárnapi önkormányzati választásról a politikai elemző az InfoRádióban.

Meglepetés történt az önkormányzati választáson – értékelte a vasárnapi eredményeket az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző. Mint kifejtette,

a településtípusokat külön érdemes vizsgálni és így válaszolni arra a kérdésre, hogy ki nyert.

Budapesten 2014-ben kormánypárti győzelem született. Akkor hat kerületben ellenzéki jelölt győzött, a főpolgármester is a kormány támogatottja, Tarlós István maradt, és a közgyűlésben is többsége volt a Fidesz-KDNP-nek. Most azonban a főpolgármester az ellenzék jelöltje, Karácsony Gergely lett, a közgyűlésben is többsége van az ellenzéki pártoknak, amelyek a kerületek többségében is nyertek, összesen 14-ben irányíthat nem kormánypárti politikus. Emellett vannak olyan kerületek, ahol nem az ellenzék nyert, de a képviselő-testületben többsége lesz – emelte ki Török Gábor. Mint mondta, összesen négy kerületben lesz kormánypárti irányítás.

Vagyis Budapesten vitathatatlan az ellenzéki győzelem,

amelynek a mértéktől lehet vitatkozni, de tényéről nem – tette hozzá.

Öt évvel ezelőtt három megyei jogú városban nyert ellenzéki politikus, és ehhez jött még ciklus közben Hódmezővásárhely. Most viszont a 23-ból 10-et irányíthat majd ellenzéki polgármester – ismertette az adatokat a politikai elemző. Emellett, folytatta Török Gábor, vannak olyan városok – Szolnok, Szekszárd és Nagykanizsa – ahol fideszes a polgármester, de a közgyűlésben az ellenzék kerül többségbe.

Mindezt figyelembe véve döntetlen közeli az eredmény összességében, de 2014-hez képest ellenzéki előretörés látható.

Az ötezer főnél nagyobb városok esetében egyértelmű a Fidesz fölénye, de vannak meglepetések és ellenzéki győzelmek is – közölte Török Gábor. A megyei közgyűléseket nézve az látható, hogy a Fidesz mind a 19 megyében elsöprő, 50 százaléknál nagyobb aránnyal végzett az élen. A legtöbb helyen növelni is tudta a szavazat számát és arányát is.

Az ellenzék négy releváns szereplője - Jobbik, MSZP, DK és Momentum – nagyjából hasonlóan szerepelt, nem emelkedik ki egyik sem – fejtette ki.

Török Gábor szerint összegezve az mondható, hogy a kép vegyes. A megyei közgyűlésekben a 2014-esnél is nagyobb a Fidesz előretörése, míg a nagyvárosokban jelentősen előretört az összefogó ellenzék, és ennek a mértéke még annál is meglepőbb, amit meglepetésnek el lehetett képzelni.

Ha parlamenti választást tartottak volna vasárnap, akkor a Fidesz megszerezte volna a mandátumok többségét, de a kétharmadot nem

– tette hozzá az elemző.

Beszélt arról is, hogy az ellenzéki összefogás, a koordinált indulás győzelmét hozta az önkormányzati választás, de az, hogy ebből mi következik, már egy másik kérdés. A választás az összefogás tesztje volt, a kudarc is ezt a stratégiát tette volna jégre.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2