Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Gazdaság

Újabb jó hír Magyarországnak: jóval optimistább lett az IMF

Portfolio
Ismét jelentősen feljebb húzta a magyar gazdaság növekedési kilátásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a szervezet közgazdászai szerint az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság – olvasható a legfrissebb World Economic Outlook (WEO) kiadványban. Az ország külső pozíciója kapcsán viszont borúlátóbbak lettek a szakértők, már az idén deficites lehet a fizetési mérlegünk.
A magyar és a nemzetközi gazdasági kilátásokról is szó lesz holnap a Budapest Economic Forum konferencián.

A tavalyi 4,9 százalékos növekedés után 2019-ben is alig lassít a magyar gazdaság az IMF kedden megjelent előrejelzése szerint, 4,6 százalékos GDP-növekedésre lehetünk képesek idén is. Ez egyébként már az első félév adatai után sejthető volt, hiszen 5,1 százalékos volt a növekedés, ahhoz már nagyon komoly lassulás kelleme, hogy csalódást okozzon a gazdaság.

A Valutaalap közgazdászai legutóbb idén áprilisban 3,6 százalékra lassuló magyar növekedést vetítettek előre, ezen javítottak most jelentősen. Ráadásul a 2020-as becslést is feljebb húzták a tavalyi 2,6 százalékról 3,3 százalékra.

A mostani frissített prognózis egyébként nagyjából megfelel a piaci konszenzusnak, az MNB szeptemberi inflációs jelentésében 4,5 százalékos idei és 3,3 százalékos 2020-as növekedésre számított, míg az Európai Bizottság 4,4 százalékra becsüli a várható idei bővülést.

Az inflációs előrejelzést is kicsit feljebb húzta a Valutaalap, szerintük 2019-ben és 2020-ban is 3,4 százalék lehet az éves átlagos pénzromlás. Közben viszont a fizetési mérlegünk egyenlege a GDP arányában a korábban várt fél százalék körüli többlet helyett már az idén deficitet hozhat. A munkanélküliségben már nincs jelentős tér lefelé, 3,5 százalék körül megállhat az állástalanok arányának csökkenése.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2