Christian Ketels BCG
Gazdaság

Alapvetően megváltozott a világ – Mire számíthat így Magyarország?

Portfolio
Az az igazi veszély a világgazdaságban, hogy a mostani gazdasági lassulás nem csak ciklikus, hanem strukturális, amelyet részben az elöregedés táplál és ehhez a munkaerőpiacnak, a szociális ellátó rendszernek alkalmazkodnia kell – mutatott rá a Budapest Economic Forum nyitóelőadásában Christian Ketels. Éppen emiatt a Boston Conulting Group vezető közgazdásza azt is összefoglalta, hogy a kelet-közép-európai országok ebben az alapvetően megváltozott külső környezetben és bizonytalan világban mire kell figyelniük és készülniük.

Globális gazdasági kilátások

Nemcsak a rövid távú kihívásokra kell reagálni, hanem ennek a reakciónak illeszkednie kell a hosszabb távú stratégiához is és ezért kell nagyobb képben nézni a folyamatokat – mutatott rá előadása kezdetén Christian Ketels. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság elnöke már két éve, még a gazdasági felívelés tetején figyelmeztetett a lassulásra, ami azóta már jól láthatóan ki is bontakozott. A közgazdász azt elemezte beszédében, hogy a mostani lassulásnak milyen a természete, mik a fő jellemzői (beruházási ráták csökkenése, kereskedelmi forgalom növekedésének lassulása, és végülis betudható-e egy normális ciklus végi lassulásnak, vagy sem).

Hangsúlyozta azonban, hogy a mostani lassulás nem tudható be csupán az amerikai-kínai elhúzódó kereskedelmi háborúnak, mert sokkal szélesebb térségekben látjuk a lassulást, és az markánsan látszik, hogy az európai (főként a német, olasz, francia) feldolgozóipar nagy része recesszióba csúszott. Mindehhez hozzájött megfogalmazása szerint „a saját magunk által kreált probléma” is: a Brexit.

Az a nagy kérdés, hogy az, amit most látunk, az csak egy ciklus végi lassulás, vagy a növekedés trendszerű, hosszú távon is érvényes lassulása?

– tette fel a vezető közgazdász.

Szerinte az Egyesült Államokban az alacsony munkanélküliség és a lakossági fogyasztás továbbra is táplálja a növekedést, így ott eleve nem is olyan markáns a lassulás, közben viszont az európai kontinensen az alacsony kamatkörnyezet mellett sem erős a fogyasztás, mert az alacsony kamat inkább a megtakarítást táplálja (az emberek félnek, hogy a megtakarításuk elértéktelenedik, így többet tesznek félre). Ez az Európai Központi Bank számára is nagy kihívásokat okoz és ebben a környezetben döntött további kamatvágásról a negatív tartományban a Kormányzótanács. Ez az út azonban tovább már nem folytatható fokozott veszélyek nélkül, mert a tartósan negatív kamatkörnyezet a pénzügyi rendszernek is károkat okoz, a fogyasztást/beruházást pedig láthatóan nem igazán erősíti. Így tehát a fiskális politikának kellene lépnie, mert lehetne rá mozgástere – mutatott rá.

Azt is hangsúlyozta: az uniós átlagos növekedés mögött nagy a szóródás, mert míg Németország alig nő, addig például Spanyolország szépen teljesít, a kelet-közép-európai régió pedig még mindig szárnyal. Így tehát a 2020-as üzleti tervezésnél ezeket a különbségeket figyelembe kell venni és egyúttal hiba lenne a tervezés alapjául csak azt megtenni, hogy mindenhol úgyis lassuló növekedésről van szó.

Az előttünk álló kihívások kapcsán négy főbb témát említett:

 • Az amerikai-kínai kereskedelmi háború tartós lesz, a múlt héten megnevezett „első lépésszerű” megállapodás mögött nincs sok tartalom
 • Amerikai-európai kereskedelmi háború (autók, Airbus állami támogatása miatti „visszavágás”) is tartós kockázat
 • Brexit és az általa okozott sokk egy kis és nyitott gazdaságnak, mint Magyarország
 • Geopolitikai kockázatok, terrorveszélyek.

Mindezen felvezetés és elgondolkodtató összefüggések után Christian Ketels kijelentette:

Az az igazi veszély, hogy a mostani gazdasági lassulás nem csak ciklikus, hanem strukturális, amelyet részben az elöregedés táplál és ehhez a munkaerőpiacnak, a szociális ellátó rendszernek alkalmazkodnia kell.

A klímaváltozás elleni harcban az EU határozott fellépésének szükségessége nem kérdés részben a Föld, részben a globális vezető szerep megőrzése szempontjából is, inkább az, hogy ezt a határozott fellépést pontosan hogyan tesszük meg. Az is biztos azonban, hogy ha nem teszünk semmit, az összes téma veszéllyé válik.

Mire számíthat ebben a környezetben Kelet-Közép-Európa?

A fenti globális gazdasági körkép után a vezető közgazdász az alábbi négy főbb témát emelte ki térségünkkel kapcsolatban:

 • a nyugat-európai gazdasági lassulás beszűrődik  kelet-közép-európai (CEE) térségbe is, de ezzel együtt a CEE régió felzárkózása még úgy tűnik, hogy folytatódhat
 • az Európán belüli értékláncok kiépülésének erősödése kedvező a CEE régiónak, de a digitalizáció diszruptív hatása a CEE régió költségelőnyét gyengíti
 • az autóipar strukturális átalakulása nagyon komoly hatással lesz a CEE régióra, az ellátási láncra
 • a közös EU-s költségvetésen keresztüli pénzügyi támogatások volumene csökkenni fog.

Mindezek miatt leszögezte: a CEE régiónak és benne a vállalatoknak már rövid távon készülnie kell a gazdasági lassulásra és egyúttal az EU-integrációban is részt kell vennie, mert kijelentette: a CEE-nek sikeres EU-ra van szüksége (amihez hozzájárulhat) és oda-vissza igaz ez az összefüggés. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság megválasztott új elnöke, Ursula von der Leyen határozott politikai stratégiát, célkitűzéseket rögzített és ezekben a CEE-nek is részt kellene vennie alakítóként:

 • WTO reform
 • EU-n kívülről érkező, stratégiai cégekbe történő felvásárlások kezelésének javítása
 • az EU külkereskedelmi érdekeinek jobb védelme
 • az európai ipar hatékonyabb védelme és fejlesztési stratégiája
 • az európai technológiai szuverenitás erősítése és a mesterséges intelligencia egységes európai megközelítésének kidolgozása
 • a 2030-as és 2050-es klímavédelmi célok közös erőfeszítések melletti elérése
 • közös karbonadó kidolgozása
 • az első európai klímavédelmi törvény és egy európai zöld deal megalkotása.

Összességében azt hangsúlyozta, hogy a demográfiai folyamatok, a klímavédelmi fellépés és a digitalizáció, továbbá a hírekben kiemelt helyen szereplő Brexit és kereskedelmi háború együttesen egy strukturálisan lassabb gazdasági növekedés felé mutatnak és erre a CEE régió kormányainak és vállalatainak is fel kell készülnie.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos

borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
borisjohnson