epitoipar
Gazdaság

Egy szempillantás alatt leállt a magyar gazdaság egyik motorja – Kezdhetünk aggódni?

Portfolio
Az építőipari termelés augusztusban 10,5%-kal esett vissza az előző hónaphoz képest a KSH adatai alapján, amely nagyon komoly negatív meglepetésnek mondható, hiszen az építőipar (volt) a magyar gazdaság egyik húzóereje. Az elmúlt hónapokban már látszódtak a lassabb növekedés jelei, azonban ilyen gyenge adatra nem igazán lehetett számítani. Az előző év azonos időszakához képest 5,9%-os növekedést mért a hivatal, amely jócskán alulmúlja az elmúlt hónapokban megszokott 20-40% közötti dinamikákat.

Egyetlen hónap gyenge adata nem törte meg a növekvő trendet, és könnyen lehet, hogy a következő hónapokban újabb lendületet tud venni az építőipar, de az nagyon valószínű, hogy lassan búcsút kell mondanunk a 30-40%-os éves dinamikáktól.

A 10% feletti augusztusi visszaesés nem mondható drámainak annak tükrében, hogy júliusban csaknem ugyanekkora havi alapú növekedést láthattunk, de jól jelzi, hogy az építőipar szárnyalásának lassan vége van. Ez alapján pedig könnyen lehet, hogy az év második felében az építőipar már nem járul majd hozzá olyan jelentősen a GDP-növekedéshez, mint korábban.

Augusztusban nem csak az építőipar, hanem az ipar is gyengébben teljesített. Habár kétségtelen, hogy a szabadságokkal tarkított nyári hónapokban nagyobb a volatilitás, ez már a második olyan adat, amely a magyar gazdaság nyári lendületvesztéséről tanúskodik.

A KSH szerint augusztusban két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 14%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5%-kal mérséklődött éves alapon. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése eredményezte a növekedést - írta a hivatal.

Az új szerződések és a szerződésállomány adatai alapján sem számíthatunk robusztus növekedésre a következő időszakban:

  • A megkötött új szerződések volumene 3,2%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 2,5%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 10,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 12,1%-kal elmaradt a 2018. augusztus végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 49,8%-kal nőtt, az egyéb építményeké 25,6%-kal csökkent.

Az ipari és az építőipari adatok tehát arra utalnak, hogy a magyar gazdaság lendületet veszített a nyár végén, így kiemelten fontosak lesznek a következő hónapok adatai, amelyek a kereskedelmi háborúval, a Brexittel, és a német gazdaság gyengélkedésével sújtottak. Ugyanakkor a belső kereslet továbbra is kifejezetten erős, a kiskereskedelem növekszik a gyors béremelkedés miatt, ami támaszt adhat a magyar gazdaságnak. A termelés oldalán azonban most megjelentek a viharfelhők.

(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Balaton József)

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2