GettyImages-1176022210
Gazdaság

Egyre közelebb az új Brexit megállapodás

Portfolio
Az Egyesült Királyság és az Európai Unió az éjszakába nyúló tárgyalások eredményeképpen megállapodhat a kilépésről - írja a Wall Street Journal. A tárgyaló felek reggelre ígérték az előzetes megállapodás szövegét, amit később az EU-s vezetők aláírhatnak. A megállapodást még a brit parlamentnek is meg kellene szavaznia, viszont az eddigi tapasztalatok ezzel kapcsolatban nem túl biztatóak.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió tárgyalódelegációja közel kerültek egy előzetes megállapodáshoz - értesült az ügyhöz közel álló forrásokból a WSJ.

Az EU fő tárgyalója, Michel Barnier azt mondta a tárgyalások után, hogy a megállapodás-tervezetnek szerda reggelre kész kell lennie, hogy be tudja mutatni az EU-s vezetők következő találkozóján.

Közben ezzel párhuzamosan a brit belpolitikában is zajlanak az események. Boris Johnson brit miniszterelnök Londonban találkozott a konzervatív párt és a unionista ír észak-párt illtékeseivel, akik még támogatják a mostani kormány törekvéseit. A tárgyalás viszont nem zárult teljes sikerrel, hiszen Arlene Foster, az unionista párt vezetője azt nyilatkozta a tervezetről, hogy "még sok megoldatlan kérdés maradt". Foster megszólalása nem segítette elő a már így is szkeptikus brit parlament megállapodásról alkotott véleményét, így a megállapodás-tervezet elfogadtatása igazán nagy kihívás lesz a Johnson-kormány számára.

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar azt nyilatkozta újságíróknak, hogy az előzetes jelek arra utalnak, hogy haladás tapasztalható a tárgyalásokon, és hogy ez egy jó iránynak mondható. Abban viszont ő sem biztos, hogy lesz-e elég idő egy újragondolt megállapodás elfogadására.

Mivel a fény felcsillant az alagút végén a megállapodás elérésére, így a font is erősödött 1%-ot az euróhoz és a dollárhoz képest.

Több európai vezető a kételyét fejezte ki, hogy ilyen rövid idő alatt tető alá tudnak hozni egy új megállapodást a felek, hiszen csütörtök-pénteken ülnek össze az EU vezetői. Ha most nem jutnak olyan egyezségre, amit az EU vezetői is el tudnak fogadni kétnapos ülésükön, akkor az október 31-i határidőig újabb uniós csúcsot kellene összehívni, vagy a tárgyalások idejének meghosszabbításáról kellene dönteni.

Címlakép: Peter Summers/Getty Images

DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
borisjohnson