europaiunipopo
Gazdaság

Elindul az Európai Munkaügyi Hatóság

Portfolio
Ma kezdi meg működését az Európai Munkaügyi Hatóság, mely kezdetben Brüsszelben, később viszont végleges székhelyén, Pozsonyban végzi majd tevékenységét.

Az indulás alkalmából nyitóünnepségre kerül sor Brüsszelben, melyen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke, valamint az Európai Bizottság két alelnöke – Valdis Dombrovskis és Maroš Šefčovič – és Marianne Thyssen uniós biztos is jelen lesz. Ezt követően a hatóság igazgatótanácsa is összeül, melyet a tagállamok, a Bizottság, az uniós szintű szociális partnerek és az Európai Parlament képviselői, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és a foglalkoztatás és szociális ügyek területén működő más uniós ügynökségek megfigyelői alkotnak. Első ülésén az igazgatótanács el fogja fogadni a hatóság működéséhez szükséges határozatokat, és véleményezi a kezdeti munkaprogramot.

Jelenleg az Európai Unióban mintegy 17,5 millió uniós polgár él vagy dolgozik egy másik tagállamban – kétszer annyi ember, mint tíz évvel ezelőtt. Ezenfelül több millió vállalkozás folytat határokon átívelő tevékenységet. Az EU nagy számban dolgozott ki jogszabályokat a mobilitás szabályozása céljából, melyeket a Juncker elnök vezette Bizottság az elmúlt évek folyamán felülvizsgált és kiigazított. Az Európai Munkaügyi Hatóság a munkavállalói mobilitással kapcsolatos jogszabályok érvényre juttatását hivatott előmozdítani azáltal, hogy megerősíti az illetékes nemzeti hatóságok közötti strukturált együttműködést és információcserét. Célja, hogy:

  • megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára a hozzáférést a jogaikkal és kötelezettségeikkel kapcsolatos információkhoz és szolgáltatásokhoz;
  • elősegítse a tagállamok közötti együttműködést a hatóság hatáskörébe tartozó uniós jog végrehajtása terén (pl. összehangolt és közös ellenőrzések és a be nem jelentett munkavégzés elleni küzdelem előmozdítása révén);
  • közvetítsen a több tagállamot érintő jogvitákban, megkönnyítve azok megoldását.

A hatóság létrehozása nem teremt új hatásköröket európai uniós szinten. A munkaügyi és szociális biztonsági szabályok érvényre juttatása továbbra is teljes mértékben tagállami hatáskör marad. Az Európai Munkaügyi Hatóság hozzáadott értéke abból adódik, hogy megkönnyíti a tagállamok közötti együttműködést, észszerűsíti a már létező struktúrákat, és operatív támogatást nyújt, javítva a szabályok hatékony végrehajtását, ami a polgároknak, az üzleti vállalkozásoknak és a nemzeti hatóságoknak egyaránt a javát szolgálja.

A hatóság pénzügyi és humán erőforrásai fokozatosan bővülnek: 2024-ben költségvetése eléri majd az évi 50 millió eurót, alkalmazottainak a száma pedig a 140 főt.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2