Yoel Sano Fitch Budapest Economic Forum
Gazdaság

Hatalmas akadályok tornyosulnak a jelenlegi világrend előtt

Portfolio
Kijelenthető, hogy az eddig ismert liberális világrend veszélybe került, már az Egyesült Államok és a szövetségesei sem ragaszkodnak ahhoz, hogy fenntartsák – mondta Yoel Sano, a Fitch Solutions politikai és biztonsági kockázatokért felelős szakembere a szerdai Budapest Economic Forum konferencián. A szakember hosszan sorolta azokat a globális kockázatokat, melyek a következő években-évtizedekben veszélybe sodorhatják a világot.

Az elmúlt években már meg kellett barátkoznunk Kína és Oroszország felemelkedésével, ami komoly kockázatot jelent a világrend számára. A másik fontos trend, hogy a globalizáció és a szabadkereskedelem már nem tekinthetők evidenciának, megkérdőjeleződött a létjogosultságuk. Ezzel pedig egyre inkább eltolódik a világ egy többpólusú világrend felé, amivel a nyolcvanas évek óta nem látott biztonságpolitikai kockázat alakult ki.

Európa számára rövidtávon a legfontosabb kockázat a Brexit sorsa, a Fitch Solutions szakembere szerint jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy vagy megállapodnak a felek október végéig, vagy egyezség nélkül lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból. A határidő további meghosszabbítására ma csak 10-20 százalék esélyt ad. Ha pedig eldől a kérdés, akkor jön a következő: milyen hatása lesz annak a Brexit után következő parlamenti választásokra? Melyik párt profitálhat belőle?

Szintén velünk élő, kézzelfogható kockázat az amerikai-kínai kereskedelmi háború, Yoel Sano szerint nem várhatjuk azt, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt komolyabb megállapodásra jut majd a két nagyhatalom. Az elnökválasztás után aztán a régi vagy új amerikai vezetés már rugalmasabb lehet, hiszen egy fontos politikai kockázat tűnhet el.

A kereskedelmi háború kockázata évekre-évtizedekre meghatározhatja a geopolitikai környezetet

 - emelte ki Yoal Sano. Szerinte az elsőszámú harctér a technológia lehet, ebből már ízelítőt kaphattunk a Huawei kapcsán látott vitával.  A kínai kereskedelmi háború mellett az utóbbi időszakban nőtt annak esélye, hogy hasonló kereskedelmi konfliktus alakul ki az USA és Európa között – tette hozzá.

Összességében a szakember szerint tovább lassulhat a globalizáció a világban, erősödhetnek az önállósodási törekvések, az EU-ban is egyre több ország akarhatja a saját kezébe venni a döntéseket, erősödhetnek a populista pártok a kontinensen.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
coronavirus