brexiteugetty
Gazdaság

Holnap kezdődik az EU-csúcs: nem csak a Brexit lesz a téma

MTI
Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozójának központi témája Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének (Brexit) a kérdése lesz, a kilépésről rendelkező új megállapodást a várhatóan éjszakába nyúló tárgyalások eredményének fényében a vezetők el is fogadhatják majd. A tanács emellett az unió következő költségvetéséről és az uniós bővítés lehetőségeiről tárgyal.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk szerdán közölte, a felek képviselőinek sikerült megegyezniük az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól, az új egyezség akár már szerdán megszülethet.    

A Boris Johnson vezette új brit kormány e hónap elején új Brexit-megállapodási javaslatot terjesztett be az EU-nak. E tervezetről napok óta folyamatosan zajlanak a tárgyalások Brüsszelben. Az egész Brexit-folyamat legégetőbb kérdése, hogy Észak-Írország milyen vámjogi viszonyrendszerben maradjon az EU-val, hiszen a 499 kilométeres ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára a Brexit után.    

Az EU-csúcs főbb napirendi pontjai között szerepel az EU következő, 2021-től érvényes, hétéves költségvetéséről folytatott megbeszélés. Az Európai Unió Tanácsának finn elnöksége még az év vége előtt összegeket is tartalmazó tárgyalási keretdokumentumot kíván elfogadtatni. Az általános európai ügyekkel foglalkozó tanács keddi, Luxembourgban tartott tanácsülésén bemutatták a dokumentumtervezetet, a tárgyalók egy részének véleménye szerint azonban a finn elnökségnek nem sikerült elfogulatlan javaslatot benyújtania, az sem a befizetés, sem a kohéziós forrásokat tekintve nem elfogadható.    

Mivel a luxembourgi ülésen az általános ügyek tanácsának nem sikerült megegyezésre jutnia Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, ezért a téma szintén az uniós tagországok vezetőinek asztalára kerül. A tárgyalók megvizsgálják majd a két országnak az uniós feltételrendszer teljesítése terén elért előrehaladását.    

Az uniós tagállamok vezetői a tervezett program szerint meg fogják vitatni az úgynevezett stratégiai menetrend intézkedéseit, és a 2019-2024-es időszakra vonatkozó uniós prioritásokat. Ezek a szabadságjogok védelmét, egy erős gazdasági bázis kialakítását, a klímasemleges, zöld, méltányos és szociális Európa megvalósítását, valamint az európai érdekek és értékek előmozdítását foglalják magukban. Az ülésre meghívást kap az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen is, aki ismertetni fogja az új bizottság prioritásait.    

Az EU-csúcs résztvevői emellett megvitatják az éghajlatváltozás nemzetközi vonatkozásait, továbbá várhatóan határozatot fogadnak majd el, amellyel kinevezik Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnökévé.

Címlapkép: Sean Gallup/Getty Images

csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
idős_nyugdíj_shutter
trump kim
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
csapatépítő_greenfield hr