Budapest Economic Forum
Gazdaság

Így zajlott le a Portfolio gazdasági csúcstalálkozója

Portfolio
Lezajlott az idén a Portfolio által immár kilencedik alkalommal megrendezett Budapest Economic Forum konferencia, amelyen több, világszinten is neves gazdasági szakértő osztotta meg meglátásait a világgazdaság, a kereskedelmi háború, a Brexit kilátásairól, a kelet-közép-európai régió előtt álló kihívásokról, majd vállalatvezetők és bankárok beszélgettek a felvázolt globális gazdasági kilátások mellett saját iparáguk, gazdasági területük és vállalatuk kilátásairól. Az eseményről a nap során folyamatosan beszámoltunk összefoglalók formájában.

Elavult bankok, szuperállampapír: megmondták a magukét a magyar bankvezérek

Izgalmas panelbeszélgetésre került sor ezúttal is a hazai bankvezérek között a Portfolio mai Budapest Economic Forum című konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Nagy Márton: ezt sokan benézték, nekünk lett igazunk

A következő öt-tíz évet a tartósan alacsony kamatok határozhatják meg, ez lesz az új norma – mondta a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Nagy Márton. Az MNB alelnöke szerint teljesen megváltozott az infláció természete, ezt sokan „benézték” a világban az elmúlt években, a magyar jegybank viszont jól döntött, amikor óvatos volt.

Tovább a cikkhez

McKinsey: egyszerre több oldalról szorongatják a bankszektort

A makrogazdasági bizonytalanság mellett egyre inkább a méretgazdaságosság, az agilis működés és a földrajzi elhelyezkedés határozza meg a bankok profitabilitását. A hitelintézeteknek az ellenállóképességük fokozására van szükség a bigtech fenyegetés visszaveréséhez – hangzott el a McKinsey vezetőjének előadásában a Portfolio mai konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Visszafordult a globalizáció, nő az egyenlőtlenség, a profit oldhatja meg a klímaváltozást

A cikkünk címében szereplő, részben meglepő állítások hangoztak el a Budapest Economic Forum külföldi résztvevőkkel zajló panelbeszélgetésében. A Portfolio mai konferenciáján a Fidelity, a Saxo Bank és a Fitch Solutions szakértői mondták el véleményüket a következő két évtized gazdasági-pénzügyi kihívásairól.

Tovább a cikkhez

Hatalmas akadályok tornyosulnak a jelenlegi világrend előtt

Kijelenthető, hogy az eddig ismert liberális világrend veszélybe került, már az Egyesült Államok és a szövetségesei sem ragaszkodnak ahhoz, hogy fenntartsák – mondta Yoel Sano, a Fitch Solutions politikai és biztonsági kockázatokért felelős szakembere a szerdai Budapest Economic Forum konferencián. A szakember hosszan sorolta azokat a globális kockázatokat, melyek a következő években-évtizedekben veszélybe sodorhatják a világot.

Tovább a cikkhez

Rákossy Balázs: számolunk a lassulással, de közben duplázódik a magyar autókibocsátás

Számol a globális gazdasági növekedés lassulásával a magyar kormány, és erre egyrészt stabil, kiszámítható üzleti környezettel és fiskális politikával, a fiskális és a monetáris politika jó együttműködésével készül a magyar kormány, másrészt lényeges, hogy 2023-ig csaknem duplázódik a magyar autógyártás kibocsátása és az elektromos akkumlátorok piacán is nagy kapacitásbővítések lesznek – mutatott rá a Budapest Economic Forum konferencián tartott előadásában Rákossy Balázs. A Pénzügyminisztérium európai uniós forrásokért felelős államtitkára számos alkalommal emelte ki előadásában azt, hogy a kormány az együttműködésre, a szakmai párbeszédre épülő gazdaságpolitikát szeretne vinni a következő években is.

Tovább a cikkhez

Így küzd a Richter és a Mol az új kihívókkal és a romboló trendekkel

A szabályozói akadályok, illetve a nagy beruházási igények miatt sem a Richternek, sem a Molnak nem kell rövid távon aggódnia az iparágukat érintő diszruptív trendek, új kihívók miatt, de mégis figyelniük kell az új szereplőkre, mert az üzleti stratégiát komolyan befolyásolhatják, a megoldás pedig a nyílt innováció, illetve az ígéretes ötletek kockázati tőkealapon keresztüli felkarolása – osztotta meg gondolatait a Budapest Economic Forum első panelbeszélgetésén a két vállalat felsővezetője.

Tovább a cikkhez

Recessziót jósol a sztárközgazdász, mégis optimista

Harminc éves tapasztalatommal optimista vagyok, de csak egy okból: ennél sokkal rosszabb már nem lehet – mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerdán a Budapest Economic Forum konferencián tartott előadása végén. Előtte a szakember borús jövőképet vázolt fel a világ számára, szerinte a recesszió a küszöbön van, a kereskedelmi háború pedig egyhamar nem ér majd véget.

Tovább a cikkhez

KPMG: üdv a G-Zero világban!

A globális agendát meghatározó nagyhatalom nélkül maradhat a világgazdaság, ezt hívjuk G-Zero világnak – mondta ma a Portfolio konferenciáján a KPMG vezére. Előadása alapján reputációmenedzsmenttel és az üzleti ellenállóképesség javításával navigálhat sikeresen egy vállalat az új gazdasági környezetben.

Tovább a cikkhez

Hatalmas összeggel száll szembe a klímaváltozással az Európai Beruházási Bank

Euró-százmilliárdokkal támogatja a következő évtizedben a klímaváltozással szembeni küzdelmet az Európai Beruházási Bank (EIB) – hangzott el a Portfolio mai konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Alapvetően megváltozott a világ – Mire számíthat így Magyarország?

Az az igazi veszély a világgazdaságban, hogy a mostani gazdasági lassulás nem csak ciklikus, hanem strukturális, amelyet részben az elöregedés táplál és ehhez a munkaerőpiacnak, a szociális ellátó rendszernek alkalmazkodnia kell – mutatott rá a Budapest Economic Forum nyitóelőadásában Christian Ketels. Éppen emiatt a Boston Conulting Group vezető közgazdásza azt is összefoglalta, hogy a kelet-közép-európai országok ebben az alapvetően megváltozott külső környezetben és bizonytalan világban mire kell figyelniük és készülniük.

Tovább a cikkhez

Címlapkép forrása: Portfolio, Stiller Ákos

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2