Gazdaság

Még alacsonyabb lett az eurózóna inflációja

Portfolio
Az eurózónában szeptemberben 0,8% nőttek az árak az előző év azonos időszakához képest - írja az Eurostat. A hivatal előzetes becslése 0,9% volt, így ez a csökkentés 0,1 százalékpont volt. Az Európai Unió átlagos inflációs rátája ennél magasabb volt, szeptemberben 1,2%-kal nőttek az árak éves szinten.

A 0,8% végleges inflációs ráta meglepte a piacokat, amelyek az előzetesen közölt 0,9 százalékos érték megerősítését várták. A revíziót az indokolta, hogy a vártnál kevésbé drágultak az ipari termékek, ami pedig újabb vészjósló jel a termelés és a bizalom csökkenésével küzdő euróövezeti gyáripar számára.

Az eurózónán belül Ciprus és Portugália már elérte a deflációs szintet is: Cipruson 0,5%-kal, Portugáliában 0,3%-kal csökkentek az árak. A további sereghajtók Görögország, Spanyolország és Olaszország, akik egységesen 0,2%-os inflációt értek el az Eurostat szerint.

Ha az Európai Unió összes országát vizsgáljuk, akkor az inflációs rangsort Románia (3,5%), Szlovákia (3%) és Magyarország (2,9%) vezeti.

Az Európai Központi Bank szeptemberben jelentett be egy komplex élinkítő programot, hogy az infláció visszatérjen a jegybank 2%-os inflációs céljához. A már így is megosztott EKB Kormányzótanácsának az alacsony szeptemberi inflációs adat további vitára ad okot, egyben felerősítheti azokat a spekulációkat, hogy az eurójegybank újabb monetáris élinkítési programot jelent be.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2