STA_4344
Gazdaság

Nagy Márton: ezt sokan benézték, nekünk lett igazunk

Portfolio
A következő öt-tíz évet a tartósan alacsony kamatok határozhatják meg, ez lesz az új norma – mondta a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Nagy Márton. Az MNB alelnöke szerint teljesen megváltozott az infláció természete, ezt sokan „benézték” a világban az elmúlt években, a magyar jegybank viszont jól döntött, amikor óvatos volt.

Infláció: volt, nincs

Hosszabb ideje arról beszélünk, hogy be kell rendezkednünk a negatív reálkamatokra, ez most minden eddiginél jobban érvényes – kezdte szerdai előadását Nagy Márton. „Azt gondoljuk, hogy az alacsony kamatkörnyezet ma már nem abnormális” – tette hozzá.

A probléma az MNB alelnöke szerint az volt, hogy korábban a szakemberek „elnézték” azt, mi határozza meg az inflációt. A válság után ugyanis olyan globális trendek váltak uralkodóvá, melyek az infláció jellegét megváltoztatták, ezek a digitalizáció, a demográfia, a globalizáció és a klímaváltozás.

Ma globálisan megfigyelhető, hogy az infláció lényegében eltűnt

 - szögezte le. Nagy Márton szerint a következő öt évben sem számíthatunk ebben változásra, mert három alapvető nyersanyag ára nulla lett, ez a három nyersanyag a pénz, az információ és az energia. Innentől kezdve pedig nem is érdemes várni a „normális” infláció visszatérését, ez az új normalitás.

A jegybank szakembere szerint a negatív kamatok tartósan fenn fognak maradni, ma már 17 ezer milliárd dollár, a globális kötvénypiac 15%-a érintett ebben. Ezzel pedig nekünk is foglalkozni kell, már a régiós országokban megjelentek a negatív kamatozású eszközök, nem csak állampapírok, hanem vállalati kötvények is. Sőt, néhány helyen a lakosságot is elérte ez a folyamat, vannak nyugat-európai bankok, melyek bizonyos összeghatár felett a lakossági betétekre is negatív kamatot határoznak meg. Akár úgy is mondhatjuk, hogy megadóztatják a leggazdagabbak megtakarításait. Ezek az emberek pedig keresni fogják, hol tudnak még kamatot kapni, el fognak menni más országokba, más bankokhoz.

Az infláció hiánya miatt a fejlett jegybankok elkezdték normalizálni politikájukat, majd éles fordulattal újra lazítottak. Közben az MNB csak finomhangolást hajtott végre, óvatos megközelítést alkalmazott, amiben „igazunk is volt” – mondta Nagy Márton. Hozzátette: a normalizáció, mint kifejezés ma már nem létezik, helyette új kifejezés az adatvezérelt mód.

Az MNB-nek megérte óvatosnak maradni, nekünk lett igazunk, a fejlett piac pedig elszámította magát

 - emelte ki az MNB alelnöke. Hozzátette: a világ jegybankjainak kétharmada ma sikertelen, nem tudja teljesíteni inflációs célját, az MNB viszont a sikeres egyharmadban van. 

A magyar jegybank mérlege jelenleg a GDP 27%-át teszi ki, a készpénz nélkül ez 11%, ami a világon az egyik legkisebb. Ez pedig azért fontos, mert ez jelzi a mozgásteret – mondta Nagy Márton.

Magyarországot ma csak elrontani lehet

A magyar gazdaságot a következő négy-öt évben csak elrontani lehet, nagyon jó pályán vagyunk

 - szögezte le az alelnök.

Hozzátette: elrontani a fogyasztásalapú növekedéssel lehet a beruházásalapú növekedés helyett. Az alelnök szerint a jövő magyar gazdaságának alapjai az alábbiak lehetnek:

 1. Legalább 2%-os növekedési többletet kell elérnie az eurózónához képest, a felzárkózást fenn kell tartani, nem a növekedés nominális üteme a lényeges.
 2. A beruházási rátának legalább 25%-nak kell lennie, aminek természetesen van importigénye, ezért romlik a fizetési mérlegünk, de ez nem fogyasztással, hanem beruházással jár, így tudunk kitörni a közepes jövedelem csapdájából.
 3. A hitelezésnek évente 10-15%-kal kell bővülnie a lakossági és a vállalati szegmensben is.
 4. Növelni kell a versenyképességet, további gazdaságvédelmi és családvédelmi akciótervek kellenek.
 5. A fizetési mérlegünk esetében fenn kell tartani az egyensúlyt.
 6. 10 százalékos lakossági megtakarítási ráta kell jellemzően lakossági állampapírokkal.
 7. A nettó külső adósságunk nullára csökkenjen 2021-ig.
 8. Az államadósság a GDP 50%-a alá csökkenjen 2030-ig.
 9. Meg kell tartani a MÁP+-t, mint sikerterméket.
 10. Tudatos, hatékony, a bizalmat visszanyerő modern bankrendszer kell.

A fenntartható növekedésnek pedig öt alappillére lesz a következő években:

 • A monetáris politika
 • A fiskális politika
 • Az adósságmenedzsment
 • A versenyképességi politika
 • A makroprudenciális politika

A lehetséges további akcióterveket kifejtve az MNB alelnöke kiemelte: az új gazdaságvédelmi csomagnak a humán erőforrás védelmére és a hazai vállalatok védelmére kell koncentrálnia, míg a családvédelemben a családbarát egészségügy, a foglalkoztatáshoz kötött támogatások emelése és a mindennapi élet támogatása lenne a jó irány.

Teljes megújulás kell a magyar bankrendszerben minél előbb

A pozitívumok és az eredmények után az előadás harmadik részében a magyar bankrendszerről beszélt Nagy Márton, ez már jóval kevésbé volt optimista.

A magyar bankrendszerben teljes megújulás kell, ahogy halogatjuk, annál radikálisabb változásra van szükség

 - emelte ki.

Az MNB alelnöke szerint a magyar bankrendszer nyomás alá került, de ez egyben előrelépési lehetőséget is jelent. Szerinte öt nagybankra van szükség Magyarországon, melyeknek fel kell venniük a versenyt a fintech cégekkel, irreális, hogy ma 35 banknak van engedélye a magyar piacon - hangsúlyozta.

Ezt követően Nagy Márton "elrettentő példákat" hozott fel a magyar bankrendszer jelenlegi helyzetére, például azt, hogy miközben itthon 4-5 hétig tart egy hitelfolyósítás, Nyugat-Európában ez 3-5 nap, emellett a bankok eszközarányos költségei indokolatlanul magasak, túl sok a fiók. 

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

európai uniós zászló európai bizottság
MarjanSarec
FrankfurtTőzsde
15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)
Benzinkút
építőipari költségek
mobiltelefon laptop iphone
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
európai uniós zászló európai bizottság