Orbán Viktor szelfi Róma
Gazdaság

Orbán Viktor máris üzent a magyar családoknak

Portfolio
A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén nyilatkozott a HírTV-nek Orbán Viktor miniszterelnök, értékelve az önkormányzati választásokat is, de nem ez volt a legérdekesebb az interjúban.

Választás

A csatornának is értékelte a vasárnapi önkormányzati választás eredményét. Szerinte a választást a kormánypártok megnyerték, de érzékeny veszteségeket szenvedtek el, különösen Budapesten és néhány nagy városban is. Azt is hozzátette, hogy a kormánypártokra több mint 1,8 millióan szavaztak, így megmaradt az erős támogatás a kormány mögött, ez pedig szükséges is a jó kormányzáshoz.

El kell fogadni a budapestiek döntését - fogalmazott a fővárosi eredményekkel kapcsolatban. Nekem ezzel kapcsolatban csak az a dolgom, hogy Karácsony Gergely esélyt kaphasson a bizonyításra és én megteremtem az ehhez szükséges feltételeket - magyarázta.

Főváros, Karácsony Gergely

Orbán Viktor elmondta, a kormány együttműködésre törekszik Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesterrel és azt is hozzátette, hogy

a Tarlós Istvánnal megkötött megállapodásokat változatlanul hatályban tartja.

Ennek esélyeiről részletesen korábbi cikkünkben írtunk:

Mindenre számíthat a főváros új vezetése, amit egyébként Tarlós István is megkapott a kormánytól - húzta alá Orbán Viktor, aki azt is megjegyezte, hogy azt kívánják Karácsony Gergelynek, hogy sikerüljön jobban irányítani a fővárost, mint az alakult az elmúlt években. Nincs jelentősége annak, hogy az önkormányzatnak milyen pártszíne van, korrekt együttműködésre törekszünk - ígérte a fővárosiaknak és a főpolgármesternek.

A Borkai-üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mivel ő ennek a közösségnek, a Fidesznek elnöke, ezért neki kell kimondania, hogy "nálunk bizonyos dolgok nem férnek bele".

Tervek

Három fontos csomópontja van az előttünk álló munkának - válaszolta egy újabb kérdésre a kormányfő.

  1. Az első a családvédelmi akcióterv végrehajtása, esetleg új elemekkel való kiegészítése.
  2. A második a gazdasági növekedés fenntartása. Ezen múlik a munkahelyek száma és a bérek emelkedése - mondta. Európa egén gyülekeznek a felhők, ezért nekünk gazdaságvédelmi akciótervet, terveket kell megindítanunk a következő hónapokban.
  3. Magyar Falu Program megerősítése, pénzügyi kereteit és formáit, az ősz hátralévő hónapjaiban. Ehhez majd felhatalmazást fogok kérni a parlamenttől.

A három belengetett intézkedésből kettő mindenképpen újdonságnak mondható, a családvédelmi akcióterv esetleges kibővítése, valamint a Magyar Falu Program pénzügyi megerősítése (az újabb gazdaságvédelmi akciótervek lehetőségéről már nyáron beszélt), azonban a vasárnapi választások eredményének ismeretében nem meglepő a mostani miniszterelnöki bejelentés. Az általunk hétfőn megkérdezett piaci elemzők is az újabb gazdaságélénkítő lépések megtételét vetítették előre. Szerintük azonban nincs ok az aggodalomra, mert a költségvetésben rendelkezésre áll a mozgástér. Valószínűleg a kormány is azért ennyire magabiztos, főleg, hogy most már új családvédelmi intézkedésekről is szó lehet, mert az idei büdzsé nagyon stabil lábakon áll, ami megteremti az alapján a tervezettnél jobb jövő évi számoknak is. Úgy áll stabil lábakon a büdzsé, és nincs veszélyben (például az MNB néhány héttel ezelőtti várakozásai szerint sem) az idei évre kitűzött 1,8%-os hiánycél, hogy év közben kiadásnövelő intézkedésekről döntött. Érdemes azt is kiemelni, hogy 2019-ben a kormány 150 milliárd forintot tervezett be a Magyar Falu Programra, és most ennek a növelését helyezte kilátásba a kormányfő.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök Róma belvárosában szelfizik egy járókelővel 2019. október 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2