Rakossy Balazs Budapest Economic Forum gazdasagpolitika
Gazdaság

Rákossy Balázs: számolunk a lassulással, de közben duplázódik a magyar autókibocsátás

Portfolio
Számol a globális gazdasági növekedés lassulásával a magyar kormány, és erre egyrészt stabil, kiszámítható üzleti környezettel és fiskális politikával, a fiskális és a monetáris politika jó együttműködésével készül a magyar kormány, másrészt lényeges, hogy 2023-ig csaknem duplázódik a magyar autógyártás kibocsátása és az elektromos akkumlátorok piacán is nagy kapacitásbővítések lesznek – mutatott rá a Budapest Economic Forum konferencián tartott előadásában Rákossy Balázs. A Pénzügyminisztérium európai uniós forrásokért felelős államtitkára számos alkalommal emelte ki előadásában azt, hogy a kormány az együttműködésre, a szakmai párbeszédre épülő gazdaságpolitikát szeretne vinni a következő években is.

Mi a feladat?

Rákossy Balázs rámutatott arra, hogy nemcsak az előtte előadást tartó külföldi előadók számolnak globális gazdasági lassulással, hanem a magyar kormány is, és ezt a világképet igenis beépítik a saját előrejelzéseikbe, gazdaságpolitikai döntéseikbe is. A globális világkép kapcsán a reggeli két első előadás lényege:

A globális lassulással együtt is az a kormány első számú célja, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme tartósan és érdemben meghaladja az EU átlagos növekedését és a következő évek lépései is ezt szolgálják, így például az adócsökkentési és adóegyszerűsítési program folytatása, az egész gazdaság és benne különösen a kkv-szektor versenyképességének javítása.

Mindezek alapján az államtitkár megfogalmazta a magyar kormány előtt álló feladatot: a kormánynak olyan eszközrendszert kell kialakítani, amely egyszerre veszi figyelembe a világban zajló folyamatokat (új európai intézményi mandátumok, Brexit kimenete, amerikai-kínai kereskedelmi háború, iráni és szíriai fejlemények, stb.), és ezekre rugalmasan és gyorsan reagál, de közben stabil és kiszámítható gazdaságpolitikát is folytat. Rákossy többször is hangsúlyozta, hogy a fiskális politika fegyelmezettségére mindenképpen törekedni fog a következő időszakban is a magyar kormány, mert ezzel tudja tovább csökkenteni a bruttó államadósság GDP-arányos mértékét is.

Folytatjuk a következetes költségvetési politikát, amely a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát garantálja

– rögzítette az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években fiskális, növekedési és monetáris fordulat zajlott le a magyar gazdaságban és a magyar növekedési modellt két unikális tényező is megalapozta:

  • „egyedülálló politikai stabilitás jellemezte az elmúlt éveket és ez remélhetőleg a következő időszakban is megteremti a gazdasági felzárkózás kereteit”
  • egységes a gazdaságpolitikai irányítás: a fiskális és monetáris eszközök összehangolásával tudja megteremteni a felzárkózást a kormány és hangsúlyozta: bár mindkét terület független, de az összhang megvan a két terület között.

Ahol még vannak tennivalók, az a versenyképesség területe, ott is fordulatra van szükség, főként a kkv-k területén. Ezt az elmúlt évek döntései már célozták, de további teendők szükségesek, részben a Nemzeti Versenyképességi Tanács bevonása segítségével.

Élmezőnyben a beruházások, duplázódhat az autókibocsátás

A gyors ütemben folytatódó gazdasági felzárkózáshoz Rákossy jelzése szerint tovább kell javítani a magyar vállalati üzleti környezetet is, ösztönözni kell a beruházásokat Magyarországon. Emlékeztetett azonban arra is, hogy Magyarország esetén bizakodásra ad okot a beruházások magas szintje, és azon belül az innovatív fejlesztések volumene is jelentős. Kijelentette: a tavalyi 26% után idén meghaladhatja a 29%-ot is a beruházások GDP-arányos rátája, ami az uniós országok élmezőnyébe tartozhat.

A jövőt illetően is bizakodásának adott hangot, hiszen emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos külföldi nagyvállalat jelentett be összességében mintegy 3300 milliárd forintnyi kapacitásbővítési beruházási tervet Magyarországon, ami egy adott évi GDP mintegy 8%-át jelenti, de ez több évre szétterülve tartós növekedésélénkítő hatással járhat.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy

ezen autóipari kapacitásbővítési bejelentések hatására például a 2018-as 478 ezer darabos magyarországi autógyártási darabszám 2023-ra 879 ezer darabra, közel kétszeresére bővülhet.

Emellett a Miskolcon (8 milliárd forint), Gödön (140 milliárd forint) és a Komáromban (240 milliárd forint) bejelentett hatalmas elektromos autóipari kapacitásbővítő beruházásokat jelentettek be (pl. akkumlátor gyárak). Mindezek miatt közép távon előállhat az a helyzet, hogy Magyarország az európai kibocsátás egyharmadát is adhatja egyes szegmensekben, így megállapítása szerint eredményesnek tűnik ez a stratégiai keret, amit a kormány az elmúlt években kialakított. Ezt az is alátámasztja emlékeztetése szerint, hogy a világ 10 legjobb befektetési célpontja közé került Magyarország egy szakkiadványban.

Összegzés

Az államtitkár összefoglalása szerint az elmúlt évek következetes gazdaságpolitikai lépései miatt a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott, a költségvetés fegyelmezett és az államadósság jelentősen csökkent, mindemellett pedig foglalkoztatási rekordok születtek és a reálbérek jelentősen nőttek. Hozzátette: arra törekszenek, hogy ezeket az eredményeket fenntartsák és tovább javítsák, és ehhez „szakmai párbeszédre és az együttműködésre építjük a következő évek gazdaságpolitikáját is”. Kijelentette:

biztosíthatom Önöket arról, hogy a magyar gazdaságirányítás nyitott fülekkel fogja figyelni az ajánlásokat, az előrejelzéseket befogadja.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Orbán Viktor Prága