STA_3308
Gazdaság

Recessziót jósol a sztárközgazdász, mégis optimista

Portfolio
Harminc éves tapasztalatommal optimista vagyok, de csak egy okból: ennél sokkal rosszabb már nem lehet – mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerdán a Budapest Economic Forum konferencián tartott előadása végén. Előtte a szakember borús jövőképet vázolt fel a világ számára, szerinte a recesszió a küszöbön van, a kereskedelmi háború pedig egyhamar nem ér majd véget.

Bátor vállalás a Portfoliotól egy olyan embert meghívni, aki az elmúlt öt recesszióból kettőt megjósolt. Biztos azt várják tőlem, hogy most is hasonlót mondjak

 - kezdte előadását Steen Jakobsen a Budapest Economic Forum konferencián.

A Saxo Bank vezető közgazdásza ezt követően a világgazdaság kilátásairól, illetve az előttünk álló kihívásokról beszélt. „Egy évvel ezelőtt a világ jegybankjai azt ünnepelték, hogy a Lehman Brothers csődje már történelem, mindenki a növekedést és a kilábalást hangsúlyozta, aztán rá pár hónapra decemberben eluralkodott a félelem” – kezdte a helyzetértékelését Jakobsen. Hozzátette: a jegybankok politikájában látott változáshoz hasonlót az elmúlt harminc évben egyszer sem láttunk, ami az elmúlt kilenc hónapban történt, arra a válság alatt sem volt példa.

A monetáris politika ma halott. Ha működne, akkor a jelenlegi kamatkörnyezet mellett például német tőkekiáramlást kellene látnunk a feltörekvő országok felé, közben azt látjuk, hogy a németek megtakarítanak

 - vázolta fel a közgazdász.

Steen Jakobsen szerint ma a világon minden a hitelről, a hitelteremtésről szól, a jövőt négy fontos tényező fogja meghatározni: a pénzmennyiség, a pénz ára, az energia ára és a globalizáció. A világot a hiteltorta hajtja előre, ha nagyobb a torta, akkor nagyobb a növekedés, ha kisebb, akkor viszont a gazdasági növekedés is lassul. Most a kereskedelmi háborúnak is köszönhetően a torta kisebb lett, ezért azt látjuk, hogy hiába lesz olcsóbb a pénz az alacsony kamatokkal, a gazdaság nem tud növekedni, mert a hiteltorta kisebb.

Jelenleg azt mondhatjuk, hogy 60 százalék egy közelgő recesszió esélye, ha semmi nem változik a világban. Ez azt jelenti, hogy akár nyugodtak is lehetnénk, hiszen van még 40 százalék a gazdasági visszaesés elkerülésére. A Saxo Bank szakértője azonban azt várja, hogy a globális kockázatok nem oldódnak meg egyhamar, nem lesz megoldás a Brexitre, rövidtávon nem oldódik meg a kereskedelmi háború, nem lesznek stabilabbak a politikai rendszerek. Így pedig a jelenlegi 60% szép lassan felkúszik majd 100 százalékra.

A világgazdaságban a hitelek több mint fele dollárban denominált, ezért Jakobsen szerint a dollár árfolyama lesz a legfontosabb tényező, ami a monetáris és fiskális politikát mozgathatja. A halott monetáris politika mellett a dollár gyengítése az egyetlen olyan politikai eszköz, ami „ingyen” van, és élénkíteni tudja a gazdaságot. A gond, hogy a dollárlikviditás nagyon szűk.

A dollár egészen addig erősödni fog, amíg az amerikai vezetés nem tesz konkrét lépéseket ez ellen

 - mondta a Saxo Bank vezető közgazdásza, aki a napokban erre építette „Killer dollar” (Gyilkos dollár) című elemzését, mely szerint az erősebb dollár szép lassan megöli majd a világgazdaságot, amíg nem tesznek ellene.

Jelenleg a BIS adatai szerint a dollár 25%-kal túlértékelt az euróval és 50%-kal a japán jennel szemben – mondta a szakember. Szerinte aggasztó, hogy az év végéhez közeledve a dollárlikviditás tovább apad majd, ami új kihívások elé állítja a Fedet, hiszen már nem elég a kamatot csökkentenie, hanem ezt a likviditási helyzetet is kezelnie kell.

A dollár árfolyama pedig Magyarország számára sem semleges, hiszen ami az országban történik, az 90 százalékban a külső tényezőktől függ és csak 10 százalékban befolyásolják a belső faktorok. Éppen ezért ma elsősorban a világra kell figyelnünk, ahol nincsenek kedvező jelek. A kereskedelmi háború például egyhamar nem fog végetérni, ezt a háborút csak Kína nyerheti meg, de az elnökválasztás előtt Trumpnak sokkal inkább szüksége lesz egy megállapodásra. Amikor arról beszélünk, hogy kézzelfogható közelségben van egy részmegállapodás, akkor a vitás kérdéseknek arról a 40 százalékáról beszélünk, melyekről már másfél éve, a háború kezdetekor meg lehetett volna egyezni. De ezen felül van további 40 százaléknyi vitás ügy és 20 százalék, amiből Kína sosem lesz hajlandó engedni. Vagyis Jakobsen szerint elképzelhető egy részmegállapodás a jövő évi amerikai elnökválasztás előtt, de az nem fog megoldani semmit a hosszabb távú viták közül.

Előadása végén a hosszabb távú kilátásokról beszélt a Saxo Bank közgazdásza: szerinte egy 50 éves ciklus végén járunk, belátható időn belül visszatérünk a hetvenes évekhez. Ez azt jelenti, hogy visszatér majd az infláció, erősödnek az egyenlőtlenségek a világban, ami miatt nagy szociális elégedetlenség jön. Ezzel kapcsolatban szerinte amit most látunk a világ városaiban, az "még csak a kezdet".

Címlapkép: Stiller Ákos

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház állami egészségügy