STA_4147
Gazdaság

Túl van a nehezén a világ? Könnyen jöhet egy fellélegzés

Portfolio
Van arra esély, hogy már láttuk a legrosszabbat a feldolgozóiparban és a kereskedelmi háborúban, nem kellene jelentős pozitív változás ahhoz, hogy javulást lássunk – értettek egyet a szakértők szerdán a Budapest Economic Forum panelbeszélgetésében. Abban viszont ellentétesek voltak az álláspontok, mennyire lehet gyors innen a javulás.

Az utóbbi napok hírei alapján csökkentek a no-deal Brexit esélyei, a feldolgozóiparra építő gazdaságok viszont továbbra is lassulással nézhetnek szembe – mondta a Budapest Economic Forum panelbeszélgetésében Pasquale Diana, a Morgan Stanley korábbi régiós szakértője.

A közgazdász szeriont könnyen lehet, hogy a legrosszabbat már láttuk a kereskedelmi háborúban és a feldolgozóiparban, 2020 első felében jöhet néhány jobb adat. Ezzel alapvetően egyetértett a beszélgetés másik résztvevője, Juscsák György is, azonban a JP Morgan Asset Management szakembere szerint „hosszú és fájdalmas időszak” lehet még előttünk, mire valóban javulást is látunk a mélypontról.

Juscsák szerint Donald Trump amerikai elnöknek sem érdeke további komoly vámok kivetése a 2020-as elnökválasztás előtt, mivel azok már fájnának az amerikai fogyasztóknak, választópolgároknak. Ez pedig arra utalhat, hogy talán jön egy kis fegyverszünet a két nagyhatalom konfliktusában.

A monetáris politika kapcsán Pasquale Diana azt emelte ki, hogy az EKB az egyetlen szereplő, mely lépett a gazdaság élénkítése irányában, mivel a mandátuma miatt ezt meg kellett tennie. Szerinte amikor az európai politikusok hibáztatják a jegybankot, mert túl sokat lazított, akkor inkább magukba kellene nézniük, hogy vajon a fiskális politika is megtett-e mindent, kellően támogató volt-e.

A piacok most olyanok, mint egy szilveszteri buli éjjel fél háromkor: még senki nem ment haza, mindenki táncol. Aztán megérkezik a buliba a jegybank, bedob egy üveg pálinkát és felpörgeti azt

 - mondta Juscsák György.

A JP Morgan szakembere szerint jelenleg egy deviza világháború kellős közepén vagyunk, és nincs olyan közgazdász a világon, aki meg tudná mondani, mi lesz ennek a vége. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha nem kezdünk el tenni az adósság csökkentése érdekében, akkor a következő válság egy nagy adósságválság lehet. Hogy ez mikor jöhet el, az kérdéses, hiszen „bármelyik hópehely beindíthatja a lavinát, jelenleg pedig egy nagy rakás havon ülünk és még mindig havazik”.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2