STA_4147
Gazdaság

Túl van a nehezén a világ? Könnyen jöhet egy fellélegzés

Portfolio
Van arra esély, hogy már láttuk a legrosszabbat a feldolgozóiparban és a kereskedelmi háborúban, nem kellene jelentős pozitív változás ahhoz, hogy javulást lássunk – értettek egyet a szakértők szerdán a Budapest Economic Forum panelbeszélgetésében. Abban viszont ellentétesek voltak az álláspontok, mennyire lehet gyors innen a javulás.

Az utóbbi napok hírei alapján csökkentek a no-deal Brexit esélyei, a feldolgozóiparra építő gazdaságok viszont továbbra is lassulással nézhetnek szembe – mondta a Budapest Economic Forum panelbeszélgetésében Pasquale Diana, a Morgan Stanley korábbi régiós szakértője.

A közgazdász szeriont könnyen lehet, hogy a legrosszabbat már láttuk a kereskedelmi háborúban és a feldolgozóiparban, 2020 első felében jöhet néhány jobb adat. Ezzel alapvetően egyetértett a beszélgetés másik résztvevője, Juscsák György is, azonban a JP Morgan Asset Management szakembere szerint „hosszú és fájdalmas időszak” lehet még előttünk, mire valóban javulást is látunk a mélypontról.

Juscsák szerint Donald Trump amerikai elnöknek sem érdeke további komoly vámok kivetése a 2020-as elnökválasztás előtt, mivel azok már fájnának az amerikai fogyasztóknak, választópolgároknak. Ez pedig arra utalhat, hogy talán jön egy kis fegyverszünet a két nagyhatalom konfliktusában.

A monetáris politika kapcsán Pasquale Diana azt emelte ki, hogy az EKB az egyetlen szereplő, mely lépett a gazdaság élénkítése irányában, mivel a mandátuma miatt ezt meg kellett tennie. Szerinte amikor az európai politikusok hibáztatják a jegybankot, mert túl sokat lazított, akkor inkább magukba kellene nézniük, hogy vajon a fiskális politika is megtett-e mindent, kellően támogató volt-e.

A piacok most olyanok, mint egy szilveszteri buli éjjel fél háromkor: még senki nem ment haza, mindenki táncol. Aztán megérkezik a buliba a jegybank, bedob egy üveg pálinkát és felpörgeti azt

 - mondta Juscsák György.

A JP Morgan szakembere szerint jelenleg egy deviza világháború kellős közepén vagyunk, és nincs olyan közgazdász a világon, aki meg tudná mondani, mi lesz ennek a vége. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha nem kezdünk el tenni az adósság csökkentése érdekében, akkor a következő válság egy nagy adósságválság lehet. Hogy ez mikor jöhet el, az kérdéses, hiszen „bármelyik hópehely beindíthatja a lavinát, jelenleg pedig egy nagy rakás havon ülünk és még mindig havazik”.

15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)
Benzinkút
Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!
mobiltelefon laptop iphone
cimlap_gáz0127
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag