Jákli Gergely EXIM
Gazdaság

Hiperugrás az érett cégeknél? - Jól jöhetnek az Exim alapjai

Portfolio
Azoknak az érett cégeknek, amelyeknek nagyobb összegű tőkefinanszírozásra van szüksége, vagy az exportpiaci jelenlétüket szeretnék megerősíteni, azaz egyfajta hiperugrást szeretnének megvalósítani, mindenképpen érdemes gondolniuk az Exim tőkebefektetési alapjaira – hívta fel a figyelmet a mai Hiventures-Portfolio közös konferencián Jákli Gergely, az Exim elnök-vezérigazgatója.

A bank vezetője előadásában rámutatott arra, hogy nagyon széles az általuk kínált termékpaletta és az a fő céljuk, hogy az érett cégek hiperugrását (szintugrását) tudják támogatni, amikor arra szükség van. Ez két főbb esetben válhat szükségessé: egyrészt akkor, amikor a cég az itthoni működéséhez nagyobb összegű tőkefinanszírozást szeretne kapni, másrészt akkor, amikor külföldi piacon jelennének meg, vagy az ottani jelenlétüket szeretnék diverzifikálni.

Jákli Gergely emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években jelentősen átalakult az Exim stratégiája, aminek eredményeként ma már a termékportfólió 15%-át a kockázati tőkealapokba való befektetés teszi ki. Ehhez úgy jutottak el, hogy megvizsgálták világszerte azt, hogy az exportfejlesztési ügynökségeknél (83-at azonosítottak, hol banki, hol egyéb struktúrában) ki, mit és hogyan végez és egyre több olyan példát találtak, hogy már kockázati tőkebefektetést vittek ezek az intézmények.

Az elmúlt 5 évben ennek jegyében elindult az Exim kockázati tőkealapokba való befektetési sorozata, és fontos, hogy csak és kizárólag piaci alapokba fektetnek be, ami mára oda jutott, hogy

  • 11 alapba fektetett be az Exim, (5 magyarországi és 6 nemzetközi alap), van közös alapjuk az OTP-vel és a Mol-lal, de van alapjuk kínai és kazah befektetőkkel is, így nagyon széles a paletta.
  • Ma az Exim termékportfóliójának 15%-a a tőkebefektetés, és ez azt jelenti, hogy a bank összesen 147 milliárd forint értékben fektettek be alapokba és ezek az alapok 408 milliárd forintnyi befektetést valósítottak meg az elmúlt 5 évben. Tapasztalataik szerint a katalizátor szerepük működik, a magánpiaci szereplők szívesen társulnak és fektetnek be ezzel a háttérrel.
  • A befektetési kategóriára jellemző, hogy legalább 300-400 millió forintnyi tőkebefektetést valósítanak meg, a legnagyobb pedig 100 milliárd forintos volt.
  • 5 év alatt 19 országban 54 befektetést hajtottak végre 29 nemzetközi és 25 hazai ügylet során.
  • Több céget is kiemelt, akikre büszkék a befektetéseikből, például az Invitelt, a Nanushkát, a szallas.hu-t, a Tresoritet (még él az az ajánlata, hogy 25 ezer dollárt fizet annak a hackernek, aki fel tudja törni a felhő alapú tárhely rendszerét), és a Neopayt.

Címlapkép forrása: Mónus Márton

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2