Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
Gazdaság

Külföldi cégvásárlás? – Ezt a lépést biztosan nem lehet megspórolni

Portfolio
Csak súlyos áldozatok árán lehet elkerülni, hogy egy külföldi cég felvásárlása során külföldi ügyvédeket is bevonjunk a folyamatba, de ahhoz, hogy ez a szoros jogi kapcsolattartás a felvásárlásra készülő cégnek ne legyen túlzottan megterhelő folyamat, egy hazai ügyvédi iroda egy kézben tudja tartani az egészet – mutatott rá egy konkrét tranzakció sémájának ismertetése során Lovretity András a Hiventures-Portfolio mai konferenciáján.

A VJT & Partners Ügyvédi Iroda M&A vezető partnere szerint azzal együtt, hogy egy külföldi piaci felvásárláskor ismeretlen terepre lépünk, még nem kell megrettenni, főleg akkor nem, ha megfelelő jogi tanácsadói kört von be a felvásárlásra készülő cég. Ezt szerinte nem érdemes megspórolni már a folyamat elején sem, mert látni kell, hogy nemcsak a nyelv és az üzleti környezet más, hanem a jogi környezet is, és ez olyan teher, amelyet ha nem kezelünk már a folyamat elején, akkor a napi működés kerül hátrányba.

Egy név nélküli mintatranzakciót ismertetve kijelentette: nem tudjuk elkerülni, hogy egy külföldi jogászt megbízzunk a cégvásárlási folyamat segítésével. Abban a konkrét ügyletben ők azt a megbízást kapták, hogy amellett, hogy végezzék el a szokásos feladatokat (képviselet, szerződéstervezet), viselkedjenek beszerzőként is és keressék meg mind a 4 célországban a megfelelő ügyvédi irodát, akik segítenek lebonyolítani a folyamatot. Így tehát bekérték a külföldi ajánlatokat az ügyvédi irodáktól és ezeket kiválasztották, majd egy csomagban bemutatták a megbízóik számára, hogy lássák, mekkora lesz az ügyvédi költség.

Ennek jóváhagyása után maga a VJT & Partners Ügyvédi Iroda kötötte meg az ügyvédi megbízási szerződéseket, nem az ügyfél és ők fizették a külföldi ügyvédek számláit, nem az ügyfél. Így tehát a magyar ügyfélnek csak velük kellett kommunikálni, ami neki kényelmet és biztonságérzetet adott, miközben a külföldi ügyvédek világították át a céltársaságot majd ők készítették el a 200 oldalas elemzést, amiből a VJT & Partners Ügyvédi Iroda készített egy 15 oldalas összefoglalót. Ezt már nyilván a felvásárlásra készülő cég menedzsmentje is hajlandó volt elolvasni.

Közben egyébként a külföldi ügyvédek mondták meg, hogy az, amiben megállapodtak az eladóval, működik-e az adott országban, és a végén megkapják-e a céget, vagy van valamilyen jogi kockázat. A külföldi ügyvédek erre vonatkozóan javaslatokat fogalmaztak meg az adásvételi szerződés elkészítésében és végül ezek mentén kialakult a végső adásvételi szerződéstervezet. Ennek aláírásakor egyébként a felvásárlásra készülő cég tulajdonosainak nem is feltétlenül kell ott lennie, de természetesen megtehetik. Ebben  a konkrét példában egyébként ott voltak és Szlovéniában írták alá az adásvételi szerződést, amelyet egyébként közjegyzői okirat is kellett foglalni ahhoz, hogy ténylegesen létrejöhessen a tranzakció.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2